Nieuws

Studenten in 6 groepen aan de slag, o.a. bij ouderen Waterrijk

2 februari 2017

Onlangs ging een grote groep studenten van een studentenvereniging aan de slag voor Present Doetinchem, zij werden verdeeld over 6 projecten. Een van de groepen bezorgde de ouderen van Waterrijk een fijne en gezellige middag. Lees het verslag van onze projectbegeleider, Louisa Plucker:

‘Ik was op tijd bij Waterrijk en raakte al snel in gesprek met een hele leuke pittige 97-jarige man die al stond te popelen het restaurant binnen te mogen voor het borreluurtje dat gepland stond met de studenten. Alleen al dit gesprek gaf aan wat de middag zou brengen, namelijk: levensverhalen, oude ambachtelijke beroepen die niet meer bestaan, liefde in de tijd van vroeger, levenslust en tevredenheid. Veel mooie levenslessen voor de jongen studenten. Ik ging alles netjes klaarzetten en vroeg me wat de studenten ervan zouden vinden? Was het een moetje of gingen ze hier juist met veel plezier naartoe?
Daar kwamen ze aan, 16 leuke, vrolijke studenten uit heel Nederland. Na een korte introductie was het tijd en mengden ze zich onder de bewoners van Waterrijk Wat we gingen doen was heel simpel en leuk: kletsen en spelletjes spelen met de bewoners. Het restaurant zat al aardig vol met de bewoners en 2 hele lieve hondjes en ze hadden er zin in: wat leven in de tent. De jonge studenten schoven gezellig aan en deden eerst even een leuk praatje met de bewoners. Iedereen voelde zich prettig, de jongelui omdat ze direct merkten dat hun aanwezigheid zo op prijs gesteld werd. Het werd een mooie middag voor zowel bewoners als de studenten. 1 slimme dame heeft zelfs nog 2 studenten aan het werk gezet om haar rollator in de wax te zetten :-).

Iedereen had het naar zijn zin, maar ja, aan alles komt een eind en ik wilde nog evalueren met de studenten. Uiteindelijk kreeg ik iedereen bij elkaar en vroeg wat ze ervan vonden. Éen jongeman was niet weg te krijgen bij zijn schaakpartner haha. Nadat de studenten weg waren, kwam ik uiteindelijk ook niet makkelijk weg, want de bewoners wilden me allemaal bedanken dat we dit met Present voor hun hadden gedaan en de vraag die bij iedere bewoner aan me gesteld werd was: WANNEER KOMEN JULLIE WEER?

Hieronder een paar bevindingen van de studenten: 

  • Tom: Bijzonder om met zo’n ervaren man te dammen en te schaken. Dat laatste had hij al 40 jaar niet meer gedaan, omdat er geen bewoners zijn die van schaken houden. ij het dammen driemaal verloren en schaken, na een goede start, helaas ook. Van dit denkwerk kunnen wij jongeren nog wat leren!
  • Heidi: Een luisterend oor zijn en belangstelling hebben voor deze mensen is heel belangrijk. Ik ga hiermee door, want ieder mens is uniek.
  • Elaine: Gezellig sjoelen en rummikub spelen en ondertussen elkaar beter leren kennen. Leuk om zo de ouderen een beetje gezelligheid te geven op de zaterdagmiddag.
  • Merel: Bijzonder om te zien hoe deze mensen nog zo kunnen genieten van de kleine dingen en nog vol passie en enthousiasme kunnen vertellen over alle mooie verhalen en momenten die ze hebben meegemaakt.
  • Ruth: Oudere mensen zijn echt veelzijdiger dan ik dacht! Het was fijn om het gewoon even over koetjes en kalfjes te hebben.
  • Emmeline: Mooi om te zien hoe deze mensen genieten van gewoon even een kort gesprekje of klein klusje.

Nou als ik alleen al dit hoor, denk ik MISSION COMPLETED!’