Eten – do’s & don’ts

Je ontvangt nieuwe Nederlanders als gast in je huis. Deze mensen komen uit een andere cultuur en zijn vaak nog niet zolang in Nederland. Hieronder vind je een aantal do’s en don’ts rondom de maaltijd voor een geslaagde avond.

Wat kan ik mijn gasten aanbieden?

  • We gaan ervan uit dat je een volwaardige warme maaltijd bereidt. Cultureel zullen de meeste gasten gewend zijn om twee keer per dag warm te eten.
  • Uit respect voor mensen met een moslimachtergrond is het gebruik van varkensvlees niet wenselijk. Koken zonder varkensvlees is in alle gevallen het meest ‘safe’. Als jouw gasten geen alcohol nuttigen, is het respectvol dat zelf ook niet te doen;
  • Incidenteel geven gasten aan graag ‘halal’ te willen eten. Als dat zo is, stemmen wij dit met het gastgezin af. Mocht je daar geen bericht van hebben gekregen, dan hoef je daar geen rekening mee te houden;
  • Je kunt ervoor kiezen om de maaltijd al voor te bereiden, maar je kunt ook samen met jouw gasten koken. Of misschien ook wel samen boodschappen doen;
  • Welk eten? Kook vooral wat je lekker vindt. Sommigen gastgezinnen kiezen voor allemaal verschillende kleine gerechtjes, dan kan iedereen proeven en kiezen wat hij wil. Hollandse pot kan natuurlijk ook. Jij bepaalt. Als je ervoor kiest samen met hen boodschappen te doen, kun je ook vragen of zij misschien een (deel)gerecht willen bereiden. Dan kun je van elkaars culturen & smaken proeven!
  • Je bent in je eigen huis. Houd gewone rituelen aan rond de maaltijd, enz.. Probeer ze ook uit te leggen aan jouw gast. Het zou goed kunnen dat jouw gast maar weinig eten en drinken van u aanneemt. Dit kan twee redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of je gast verwacht dat je aandringt. In de Oosterse cultuur is het heel gewoon om 3 tot 4 keer te vragen of iemand iets wil drinken. Pas bij de 4e keer komt er een ‘ja’. Je kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’, ook kun je het gewoon voor hun op tafel zetten. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.