Nieuws

‘Mijn huis weer een echt thuis’

26 januari 2022

De vrijwilligers van Present zijn vaak van grote betekenis voor een medemens. Hieronder het verhaal van Erik, waar Present-vrijwilligers in 2016 van zijn huis weer een thuis maakten, terwijl hij in een verslavingskliniek zat. Hierdoor kon hij een nieuwe start maken in een schoon en opgeruimd huis.

Rond mijn 17de begon ik met alcohol- en drugsgebruik. In het begin nog niet dagelijks, alleen in de weekenden tijdens het uitgaan. Het is makkelijk verkrijgbaar en het is betaalbaar. Geleidelijk aan werd mijn gebruik steeds meer. Ik gebruikte vooral bier, wodka en cannabis. Later ook speed, want dat is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en werkt de hele dag door. Inmiddels ben ik bijna 6 jaar helemaal clean!

Jeugd
Mijn jeugdjaren werden gekenmerkt door veel vrijheid en weinig opvoeding. Ik ben geboren na een verkrachting van mijn moeder met een verstandelijke beperking. Veel van mijn tijd heb ik buiten op straat doorgebracht. Altijd met een groep leeftijdsgenoten op zoek naar avontuur. Van kattenkwaad tot snoepjes pikken bij de plaatselijke supermarkt. En later ook stiekem sigaretjes roken achter de gymzaal bij het schoolplein.

School
De lagere en middelbare school heb ik zonder veel problemen doorlopen, ik was geen uitblinker maar kon goed meekomen. De HBO-opleiding milieutechnologie heb ik halverwege afgebroken wegens mijn overmatige drank en cannabisgebruik. Daarna ben ik in militaire dienst gegaan, hier heb ik pas echt leren drinken, ik was vrijwel iedere avond stomdronken.

Werken
Toen ik na 14 maanden uit dienst kwam, ben ik direct gaan werken. Dit werken beviel mij niet goed, ik bracht mijn tijd liever door in de kroeg of in de koffieshop. Mijn drank- en drugsgebruik was natuurlijk niet goed te combineren met een baan. Ik was dan ook regelmatig werkloos.

In de zon
Gelukkig had ik geen talent voor criminaliteit en werkte ik regelmatig om de middelen en de vaste lasten te betalen. In de zomermaanden leefde ik vaak van een uitkering omdat ik geen zin had om te werken. Liever ging ik met een gejat biertje en een dikke joint in de zon liggen.
Op deze periode kijk ik dubbel terug. Aan de ene kant kon ik genieten van mijn gejatte biertje in de zon. Aan de andere kant was ik al wel ver heen, want ik had altijd geld tekort, dat zorgde voor veel stress, waardoor het gebruik ook weer meer werd.

Geen overlast
Doordat ik regelmatig werkte, kon ik steeds redelijk op tijd de huur betalen, waardoor ik niet in beeld kwam bij de hulpverlening. Ik veroorzaakte ook nooit overlast, geen politie aan de deur, betaalde rekeningen meestal op tijd. Ook heb ik nooit problematische schulden gehad.

Bodem bereikt
Dit ging zo jarenlang door, van het ene naar het andere baantje. Na ruim 25 jaar zo leven was ik er lichamelijk, emotioneel en financieel zo slecht aan toe dat het niet meer ging. Ik ging naar de huisarts, en die stuurde me door naar IrisZorg. Daar kwam ik bij een verslavingsarts, kreeg medicijnen en ging al vrij snel naar een afkickkliniek van Iriszorg in Nijmegen. Daar ben ik gestopt met gebruik van drank en drugs. Ook ben ik, op uitdrukkelijk aanraden van de verslavingsarts, gestopt met roken. Het stoppen met roken maakt het makkelijker om ook van andere middelen af te blijven.

In de war

Omdat ik in een keer met alle middelen tegelijk gestopt ben heb ik een “onthoudings-delier” gehad. Hiervan was ik erg in de war. Deze verwardheid uitte zich bijvoorbeeld in waandenkbeelden. Ik dacht andere mensen mij aan wilden vallen. In deze periode heb ik mij agressief gedragen tegenover een winkelmedewerker. Dit resulteerde in een winkelverbod.

Nieuwe richting
Daarom ben ik naar de Winkler kliniek in Wolfheze gegaan. Hier ben ik erg goed opgevangen. Toen ik hier kwam werd er direct gestart met behandeling, arbeidstherapie en medicijnen. Hier heb ik mijn leven weer een nieuwe richting kunnen geven.

Alternatieven
In deze periode is ambulante behandeling en ambulante begeleiding van IrisZorg opgestart. De behandeling richtte zich op abstinentie. Omgaan met zucht en trek, aanleren en omgaan met lastige situaties. En zoeken naar alternatieve oplossingen in plaats van drank en drugs.

Praktische zaken
De begeleiding van Iriszorg pakte de praktische zaken op. Zoals het huishouden en het organiseren van het schoonmaken hiervan, contacten met GG-Net, administratieve zaken (post doornemen en financiën), opheffen winkelverbod, afspraken huisarts, dagbesteding. Als ik een vraag heb, kijken we samen naar wat ik kan doen en wat passend is.

Opgeruimd huis
In deze periode schakelde Iriszorg Present Doetinchem in. Mijn woning was zwaar vervuild, een echte puinhoop. Geen positieve omgeving om terug te komen na mijn opname in de kliniek.Voor de vrijwilligers van Present was het een echte uitdaging. Maar zij wilden mij echt helpen.
Mede dankzij de vrijwilligers van Present is mijn huis weer een echt thuis geworden.

Vrijwilligerswerk
Inmiddels doe ik vrijwilligerswerk, en is mijn netwerk veranderd en vergroot. Ik ben herstelondersteuner bij Iriszorg. Hier doe ik Samen Verder-groepen met anderen die in herstel zijn. Iedere zaterdag en zondag ga ik wandelen met een groep mensen.

Positieve ervaring
Mijn positieve ervaring met de hulpverlening helpt mij om meer vertrouwen in de toekomst te krijgen. Ook het buiten zijn en in beweging zijn draagt bij aan een positieve houding en is goed voor mijn gezondheid .

Zonder medicijnen
Sinds een paar maanden ben ik ook gestopt met medicijnen. De antipsychotica die ik een aantal jaar heb gebruikt heeft mij goed geholpen, maar ik ga het nu doen zonder medicijnen. Tijdens het afbouwen van deze medicijnen heeft de ambulante begeleiding van Iriszorg mij begeleid en in de gaten gehouden. Ik merk dat ik zonder medicijnen beter slaap, creatiever ben. Ook ben ik wat chaotischer en impulsiever.

Een frisse duik
Mijn nieuwste uitdaging is het zwemmen in koud water. Dit geeft een flinke lichamelijke kick. Het is goed voor het zenuwstelsel. Ik hoop dat hierdoor mijn zenuwpijn minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.
Dit is mijn verhaal, ik hoop dat dit inspiratie en hoop biedt voor iedereen.