Informatie en veelgestelde vragen Meet en Eat

In Almelo wonen vluchtelingen en statushouders op verschillende locaties. In het asielzoekerscentrum aan de Vriezenveenseweg wonen vluchtelingen. In Huize Alexandra worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Ook in de Banier worden op dit moment Oekraïners gehuisvest. En verder wonen er verspreid over Almelo een grote groep statushouders.

Het zijn mensen met een verschillende achtergrond, afkomstig uit verschillende landen. Zowel gezinnen als alleenstaanden, mannen en vrouwen. De één spreekt al een beetje Nederlands, de ander wat Engels, maar soms is het communiceren met handen en voeten…

 

 • Waarom Meet & Eat?

Present Almelo organiseert Meet & Eat om mensen in Almelo te verbinden. Voor nieuwkomers is het heel waardevol om contacten op te bouwen met mensen buiten hun eigen netwerk of hun verblijfplaats. Present wil dat voor hen faciliteren.

Meet & Eat geeft nieuwkomers het gevoel dat ze welkom zijn in Almelo. Daarnaast kan het de dagelijkse gang van zaken op het AZC doorbreken of verveling thuis voorkomen.

Het sociale netwerk en de mogelijkheden van nieuwkomers is vaak beperkt. Daarom zorgt Present voor het vinden van gastgezinnen en het matchen van de gastgezinnen aan de deelnemende gasten.

 

 • Hoe gaat Meet & Eat in z’n werk?

Je meldt je aan via de Meet & Eat aanmeldingspagina. Vervolgens matchen wij  aan één of meerdere deelnemers. We proberen daarbij zoveel mogelijk rekening te houden met jouw ingevulde informatie en zo een zo goed mogelijke match te maken.

Op de avond van de Meet & Eat kom je op de afgesproken tijd naar de verblijfplaats van de deelnemer. Daar kan je de deelnemers ophalen of in het geval dat jij bij hen komt eten, word je welkom geheten en binnen uitgenodigd. Je brengt samen de avond door, van ongeveer 17.00 tot 21.00 uur en brengt de deelnemers weer terug naar huis. Daarna gaat iedereen weer zijn eigen weg.

 

 • Wat kan ik tijdens de Meet & Eat nog meer doen? 

Het samen nuttigen van de maaltijd is in ieder geval een onderdeel van de avond. Daarnaast kun je er voor kiezen om met je gasten te koken of misschien zelfs eerst samen boodschappen te doen. Misschien blijft er nog tijd over om andere dingen te doen zoals een spelletje (sjoelen, dammen, schaken), samen een wandeling maken of foto’s bekijken van je gezin/vrienden en Nederland.

Klik hier voor meer tips rondom de maaltijd.

 

 • Hoe vindt het vervoer naar het gastadres plaats?

Als de deelnemers bij jou komen is het de bedoeling dat je ze ophaalt, bij voorkeur met de auto. Als je dichtbij de verblijfplaats woont, kun je ook lopend komen. Wil je dit van te voren alstjeblieft met ons overleggen? Dit in verband met de mogelijkheid op beperkte mobiliteit van de gast. Voor de gasten die staan te wachten, is het fijn als je je houdt aan de afgesproken tijden.

 

 • Hoe ga ik om met eventuele taalbarrières?

Vanwege de taal kan het lastig zijn een gesprek te voeren. Een vertaalapp zoals Google translate kan handig zijn. Of denk aan gebaren. Soms kan de taal van muziek of sport ook spreken! Je kunt ook foto’s van jezelf en je familie laten zien. Vinden de gasten vaak erg leuk en soms laten ze jou dan ook allerlei foto’s zien.

Klik hier voor meer tips rondom communicatie. 

 

 • Wat kan ik doen als blijkt dat het niet loopt die avond?

We proberen om een zo goed mogelijke match te maken op basis van de informatie die je opgeeft. Het blijft uiteraard mogelijk dat de avond, om wat voor reden dan ook, niet loopt. Je kan dan gezamenlijk besluiten om eerder dan de afgesproken eindtijd afscheid te nemen. Je brengt de gasten weer terug waar je ze hebt opgehaald of gaat zelf weer terug naar huis.

 

 • Waarom zou ik meedoen aan Meet & Eat?

Ondanks dat het maar een avondje is, kan Meet & Eat van grote betekenis zijn, zowel voor nieuwkomers als voor jou. Je ontmoet nieuwe mensen, leert elkaar kennen en maakt kennis met elkaars gewoonten en gebruiken. Meet & Eat levert naast gezelligheid dus wederzijds begrip en acceptatie op. Je draagt een steentje bij aan inburgering van nieuwkomers door bijvoorbeeld de beoefening van de Nederlandse taal en kennismaking met Nederlandse eetgewoonten.

 

 • Wanneer is de volgende editie van Meet & Eat?

Wij organiseren op 17 juni 2022 de 9e editie van Meet & Eat in Almelo.

 

 • Hoe vaak kan ik meedoen aan Meet & Eat?

Je mag zo vaak meedoen als je wilt!

 

 • Hoe kan ik me opgeven voor Meet & Eat?

Via het aanmeldingsformulier kan je je inschrijven voor Meet & Eat

 

 • Heb je nog andere vragen?

Daarvoor kun je contact opnemen met Stichting Present Almelo, 06 – 83225609 (Dominique) of 06 – 28193668 (Cathelijne) of via info@presentalmelo.nl