Driedubbel geslaagd tuinieren met Present

21-08-2017

“Mama, waarom helpen wij vandaag deze mensen om hun tuin netjes te maken?” Edin (7 jaar) heeft er helemaal zin in maar wil wel weten wat de reden is dat hij op een zaterdag samen met de rest van zijn gezin een tuin gaat opknappen verderop in de wijk. “Het gezin heeft moeilijke dingen meegemaakt de afgelopen maanden en daardoor konden ze hun tuin niet meer bijhouden. Wij gaan flink snoeien en onkruid weghalen zodat ze daarna wel weer zelf voor de tuin kunnen zorgen.”, antwoordt zijn moeder. Een begrijpend knikje volgt. Edin pakt zijn tuinhandenschoenen en fietst met zijn broer, zus en ouders naar een ander deel van de wijk waar het project gaat plaatsvinden.

Aldaar voegt Ahmad, een gevluchte Syriër zich bij het gezin. Hij is een statushouder en begeeft zich graag onder de Nederlanders om zo de taal goed te leren. Tegelijkertijd geniet hij er van zich actief in te zetten voor een ander.
De tuin waar gewerkt wordt, moet flink gesnoeid worden. Al snel klinkt het geluid van elektrische heggenscharen. Ahmad en de vader van Edin snoeien doelgericht de uitgegroeide heg terug tot normale proporties. Edin en zijn broer slepen de gevallen takken ijverig naar de aanhanger die langs de kant van de weg staat. Het duurt niet lang voordat de kar afgeladen vol zit en de heer deze huizes een ritje richting de stort moet maken om het groenafval af te leveren.
Ondertussen is Edin’s zus met een voegenmes druk doende onkruid te verwijderen. In de voortuin maakt zijn moeder het pad naar de voordeur weer netjes en snoeit ze de plantenweelde wat bij. Edin overlaadt Ahmad met complimenten. “Wat kan jij goed snoeien en wat werk je hard”. Ahmad glimlacht en werkt stug door.

De voor- en achtertuin knappen zienderogen op. Er is zelfs tijd om je het stuk tuin naast het huis weer netjes te maken. Het harde werken wordt af en toe onderbroken door een pauze. Tijdens de koffie wordt er gepraat alsof Edin, zijn vader, moeder, zus en broer, Ahmad en het gezin wat geholpen wordt veel vaker dit soort gezamenlijk geklus doen. Het maakt niet uit wat je verhaal is. Of je nu uit Syrië komt en in Nederland je leven moet opbouwen. Of dat je stormachtige tijden hebt beleefd en nu weer grip op je bestaan moet krijgen. Of dat je als gezin je hulp aanbiedt. Al werkend en pratend beleef je een leuke dag met elkaar. Met als bonus voor de één een opgeknapte tuin, voor de ander een gezellige contact met nieuwe landgenoten en voor Edin en zijn familie een geslaagde gezinsactivititeit. Zo wordt tuinieren via Present een driedubbel geslaagd project!