‘Ik voel mij meer mens’

06-07-2020

Meer individuele aandacht voor haar kinderen en meer ruimte en ontspanning voor zichzelf. Dat waren belangrijke redenen voor Annemarie om extra gezinsondersteuning te zoeken. Via Present ontmoette zij Judith en sinds ruim twee jaar trekken zij wekelijks met elkaar op. Een warm voorbeeld van hoe ‘Homies’ werkt.

Annemarie en haar man hebben twee kinderen: zoon Damian van 10 en dochter Naomi van 8. ‘Zij heeft het syndroom van Down en kan soms lastig zijn voor haar omgeving. Wanneer Naomi na school weer thuis is, heb ik mijn handen vol aan haar. Daardoor blijft er soms te weinig tijd over voor Damian én voor mezelf. Daarom zocht ik extra hulp.’ Via de gezinscoach van Amerpoort kwam Annemarie in contact met Present. Na een intakegesprek werd meteen een gesprek geregeld bij Judith thuis. ‘Dat vond ik best lastig en ik was op mijn hoede. Maar al snel was er een goede klik tussen Judith en mij.  Op dat moment wist ik nog niet wat zij zou kunnen doen. Wat mij aansprak, was dat zij iets wilde betekenen voor mensen die het nodig hebben. Bovendien kende zij toevallig iemand van mijn kerk, dat hielp ook.’

Langere tijd bijdragen
Judith kende Present door de jaarlijkse Presentdag van haar kerk. ‘Ik heb een tuin helpen opknappen en in een bejaardenhuis Paasstukjes gemaakt. Best leuk, maar eigenlijk wilde ik meer structureel iets bijdragen en een langere tijd iets voor een ander betekenen. Dat vertelde ik aan Present.’ Naast moeder is Judith opgeleid voor lerares biologie en aardrijkskunde en studeerde zij theologie. ‘Ik ben eigenlijk altijd met jongeren bezig geweest. Thuis, in de kerk en bij het AZC. Maar dat laatste was steeds een half uur fietsen naar Amersfoort-Zuid en weer terug. Dat vond ik steeds lastiger worden.’

Ruimte in hoofd en agenda
Enige tijd later kreeg Judith de vraag of ze interesse had in het project Homies. ‘Daar had ik meteen oren naar. Mijn vier dochters zijn inmiddels het huis uit en ik ben flexibeler in mijn tijd geworden. Ik had de ruimte in hoofd en agenda en zo kwam er van alles samen.’ Het voordeel van Homies vindt Judith ook dat het vrijwel letterlijk in haar eigen buurt plaatsvindt. ‘Dit vrijwilligerswerk is om de hoek, erg fijn. En ook al ben ik actief als kerkelijk werker, ik wilde ook iets doen zónder een kerkelijk etiket.’ Judith stelde zich een dagdeel per week beschikbaar en werd gekoppeld aan het gezin van Annemarie.

Verrassing
Om Annemarie te ontlasten, komt Judith elke donderdag bij het gezin langs, vanaf 15.00 uur. Annemarie: ‘Dan is Naomi net thuis uit school en ben ik volop met haar bezig. We hebben geen vaste afspraken, elke keer is het een verrassing wat we gaan doen. Judith doet de ene keer een spelletje met Damian of speelt met hem een potje tafeltennis. Soms gaan ze samen naar haar moestuin en dan is Damian lekker buiten bezig. Dat vind ik super! Een andere keer doet ze spelletjes met Naomi of gaat met haar wandelen. Dan doe ik heerlijk even mijn ogen dicht.’

Uitjes
In vakantietijd komt het wel eens voor dat Annemarie, die drie dagen per week werkt, geen oppas kan vinden. ‘Dan komt Damian een dagje bij mij,’ zegt Judith, ‘en maken we er een echt uitje van. We zijn naar het Spoorwegmuseum geweest, Center Parcs, een ambachtelijke markt en een Pluktuin. Bij mij hoeft hij ook geen filmpjes te kijken. We maken een puzzel of doen spelletjes. Die persoonlijke aandacht vindt hij erg fijn.’

Twee moeders in gesprek
Regelmatig nemen Annemarie en Judith de tijd voor een goed gesprek. Judith: ‘Dan zijn we gewoon als twee moeders met elkaar in gesprek. Als moeder vind ik het fijn dat ik een andere moeder een hart onder de riem kan steken. Want het raakt mij echt, een gezin dat worstelt met grenzen. In het eerste jaar vond ik het schokkend hoe vaak hulpverleners van contactpersoon veranderden. Terwijl dit gezin juist structuur, orde en vastigheid nodig heeft.’ Annemarie wordt er blij van: ‘Haar luisterend oor en aandacht vind ik erg fijn. Daardoor voel ik mijzelf meer mens.’

Mooie vriendschap
Na een aantal evaluatiegesprekken is de begeleiding door Present, zoals gebruikelijk, afgebouwd, ‘maar wij gaan gewoon samen verder,’ stelt Annemarie. ‘Tenminste, zolang Judith het kan en wil doen. De kinderen en ik genieten er enorm van en er is inmiddels een mooie vriendschap ontstaan.’ Judith vult aan: ‘In mijn contact met Annemarie, Damian en Naomi ervaar ik gewoon iets van menselijkheid. Ik hou van duurzaamheid, dus ga voor een blijvend contact.’

geschreven door Jeroen van der Bijl (Axe media)