Laagdrempelig iets voor een ander gezin betekenen

09-10-2020

Wout en Jose, ouders van 2 kinderen van 13 en 17 willen graag wat voor een ander betekenen. Ze hebben vaker gedacht aan pleegzorg, maar zien dat toch niet zitten. Lijkt toch wat te zwaar. Liever doen ze iets wat laagdrempeliger is. Ze hebben via een informatieavond over verschillende vormen van hulp aan kinderen gehoord over Homies. Dat spreekt ze aan! Laagdrempelig zich kunnen inzetten voor een kind of gezin met zorg. Ze hebben nog niet duidelijk wat ze precies moeten doen, maar de Homies-coördinator biedt aan langs te komen om hierover door te praten.

Het aanbod in kaart
De Homies-coördinator vertelt de week erna tijdens de kennismaking dat het aanbod van de vrijwilligers het uitgangspunt is. ‘O, dus we kunnen doen wat bij ons past?!’ Inderdaad! Samen brengen ze al pratende in kaart wat hun aanbod is. Ze willen een gezin helpen door bijvoorbeeld wekelijks doordeweeks een kind op te vangen of een gezin te laten mee-eten. Leeftijd maakt voor hen niet uit, maar wel graag op maximaal 10 minuten fietsafstand. Ze vinden het leuk om af en toe iets leuks te ondernemen met een kind of gezin, maar hun aanbod is vooral iemand laten aansluiten bij wat ze al doen. Afhankelijk van de match willen ze bepalen hoe dat eruit gaat zien. Als er een goede klik is, willen ze het contact aangaan voor minimaal een jaar. Hun eigen kinderen vinden het altijd gezellig als er anderen aanschuiven; ze houden van gezelligheid. Als al hun wensen duidelijk in kaart zijn gebracht is het wachten op de goede match.

Nieuwe start voor moeder met pasgeboren baby
Een aantal weken later belt hulpverlener Marieke naar Present. Haar cliënt Joëlle is een alleenstaande moeder met een pasgeboren baby. Moeder zou graag sociale steun willen hebben van een gezin in de buurt. Joëlle wil met haar dochter een nieuwe start maken na een moeilijke periode. Ook zou graag zien dat ze de professionele hulpverlening kan afbouwen. Zelf heeft ze in een pleeggezin gewoond. Joëlle ziet het zwaar in om er alleen voor te staan. Ze zoekt een gezin waar ze af en toe een beroep op kan doen, over de vloer kan komen voor een praatje en wat kennis en steun van kan krijgen. Behalve haar pleegmoeder en een goede vriendin is haar netwerk. Een Homiesgezin zou heel passend zijn.

Matchgesprek via videobellen
Wanneer Present belt naar Wout en Jose met deze hulpvraag zijn ze enthousiast en willen ze graag kennismaken. Er volgt in de week erna een matchgesprek via videobellen (door corona kan afspreken niet live). In dat gesprek is Joelle erg voorzichtig in het uitspreken van haar verwachtingen. Ze zegt dat ze al blij is als haar dochter af en toe andere gezichten ziet. Wout en Jose geven aan dat ze het mooi vinden in contact met Joelle en haar dochter te komen en in het contact willen kijken hoe ze dat vorm kunnen geven. Daarin willen ze het ritme van Joelle volgen. Ze spreken af de week erna als gezinnen een uurtje buiten te gaan wandelen. Van daaruit kijken ze hoe ze het contact verder willen vormgeven.

Het traject
In de eerste weken zien de gezinnen elkaar wekelijks een uurtje. Het initiatief komt wel altijd van Wout en Jose, maar dat vinden ze niet erg. Joelle vindt het nu nog moeilijk hulp te vragen. Ze geven na een maand aan dat ze ook willen passen op de baby. Stapje voor stapje wordt de steun die Wout en Jose bieden uitgebreid. Joelle durft steeds vaker hulp te vragen.

Vijf maanden later…
Afgelopen week vond er een tussenevaluatie van deze match plaats. En wat blijkt?! Wout en Jose passen nu 2x per week een dagdeel op de baby zodat Joelle tot rust kan komen en naar afspraken kan gaan. Wout en Jose genieten van het contact met Joelle en de baby. Hun dochter speelt ook vaak met hem. De baby kijkt vanuit de kinderstoel mee tijdens koken en werken in de tuin. Hij voelt zich thuis bij hen en is de hele dag vrolijk als Joelle hem weer ophaalt. Ze besluiten het contact (vanzelfsprekend) voort te zetten en waar nodig te intensiveren.

Wil jij ook Homie worden of meer informatie? Meld je aan of neem contact op!