Stichting Present richt Club van 100 op om door te kunnen gaan: ‘Iedereen is welkom’
Het afgelopen jaar zag Stichting Present – een organisatie die groepen vrijwilligers koppelt aan hulpbehoevenden – niet alleen de vraag stijgen, maar ook de inkomsten dalen. Om onafhankelijker te worden, richten de afdelingen Amersfoort en Soest daarom de Club van 100 op.
Normaal gesproken maken de vrijwilligers van Stichting Present samen keukens schoon, schilderen ze een woning of halen ze tuinen leeg. Maar corona maakte het de stichting dit jaar bijzonder lastig. ,, Al onze activiteiten hebben we in maart stil moeten leggen”, vertelt Marijke de Jongste (50), coördinator van de stichting in Soest. ,,Dat terwijl we vraag en aanbod wel enorm zagen stijgen. Er zijn meer mensen die zich in willen zetten voor een ander; tegelijkertijd leven ook meer mensen in armoede en eenzaamheid.”
In maart heeft de stichting haar projecten dus flink aangepast. ,,We zijn coronaprojecten gestart. Deze projecten vonden niet plaats in groepen, zoals we doorgaans doen, maar in duo’s.” En dat is waardevol, weet De Jongste. ,,Zo deden twee buurvrouwen boodschappen voor iemand in hun straat. Je ziet dat mensen dan echt naar elkaar omkijken. Want hoewel onze projecten vaak gericht zijn op korte ondersteuning, zie je dat vrijwilligers nog steeds contact hebben.”
Wandelingen
In juni is de stichting weer gestart met projecten in kleinere groepen, rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM. Zo worden tuinen opgeknapt en buiten wandelingen gemaakt. ,,De meerwaarde van werken in groepen is groot, want met veel mensen kun je binnen korte tijd veel voor elkaar krijgen.”
Hoewel deze projecten doorgang vinden, merkt De Jongste dat bedrijven terughoudend zijn in het plannen van vrijwilligersprojecten. ,,Bedrijven die ons benaderen vragen we altijd om een gift, want het organiseren van een activiteit kost geld. We zien dat deze organisaties hun inzet naar volgend jaar verschuiven, waardoor hun giften voor ons wegvallen. Dit heeft invloed op de duurzaamheid van onze stichting.”
Club van 100
Om onafhankelijker te worden van deze giften en subsidiegelden hebben de afdelingen Soest en Amersfoort de Club van 100 opgericht. Een club die maakt dat Stichting Present door kan gaan met haar werk, vertelt De Jongste. ,,Het idee is dat de leden van de club jaarlijks een bedrag van 100 euro doneren, om zo de organisatie te verduurzamen. Iedereen is welkom: van jong tot oud, van tennisvereniging tot Bijbelkring, personen uit een gezin, familie of vriendengroep. Iedereen kan ons op deze manier ondersteunen.”
Iedereen een Homie
,,Met extra inkomsten kunnen we zoveel mooie dingen doen, zoals doorgaan met onze ‘Iedereen een Homie’-projecten. Dit zijn trajecten waarbij vrijwillige gezinnen andere gezinnen helpen. Als het nodig is, wordt bijvoorbeeld extra aandacht aan een kind gegeven, of krijgt het een tijdje ander onderdak. Het gaat hierbij om kwetsbare gezinnen, dus we doen dit altijd in goed overleg met betrokken hulporganisaties. Mooi hieraan is dat je zichtbaar helpt. Zo’n traject voorkomt echt uithuisplaatsingen.”
Het ‘Homie’-project startte in 2018 in Amersfoort en Soest. ,,Dit komt echt uit de lokale koker. Het is daarom extra bijzonder om te merken hoe goed het loopt.” Uit cijfers van de stichting blijkt dat gezinnen in 2019 ruim 8371 uur besteedden aan hulpbehoevende gezinnen. Dit jaar liggen die aantallen nog hoger, weet De Jongste. ,,We hebben een mooie formule waarbij we samen mensen helpen. Ik hoop dan ook dat we snel weer op de reguliere manier verder kunnen.”
Lid worden van De Club van 100? Dat kan via deze link.