Opruimen en verhuizen

19-04-2021

‘Wij gunnen iemand een beter bestaan’

Een flinke opruimklus en een verhuizing over een afstand van ongeveer 100 meter. Projectbegeleider Geertje de Jong kijkt met een tevreden gevoel terug op dit karwei dat zij eind 2020 met een klein team van flexwerkers klaarde. ‘Als vrijwilligers van Present hebben wij een mooie rol te vervullen. Wij gunnen iemand een beter bestaan en zorgen dat er weer orde in de chaos komt.’

Geertje kwam tijdens een tijdcollecte met Present in aanraking. ‘Iemand vroeg mij of ik – naast de tijdcollecte, soortgelijk vrijwilligerswerk wilde doen. Zo begon mijn inzet voor Present en na een paar projecten werd mij gevraagd of ik het leuk vond om als projectleider te werken. Met mijn achtergrond en mijn werkervaring dacht ik dat ik dat wel kon.’ Geertje is namelijk jarenlang wijkverpleegkundige geweest en kwam in die functie bij veel mensen thuis. ‘Dan bekeek ik eerst wat de cliënt nodig had en overlegde dat vervolgens met hem of haar. Als projectleider voor Present doe ik min of meer hetzelfde. Ik overzie snel wat er moet gebeuren en hou tegelijkertijd goed in de gaten wat de betreffende persoon wel of niet wil.’

Vocht en schimmel 

Zo ging het ook precies voor en tijdens de verhuizing van Willem Wielders (72). Hij kreeg enkele jaren geleden te horen dat zijn huis zou worden afgebroken. ‘Daar woonde ik de afgelopen vijftien jaar, maar ik kreeg steeds meer last van vocht en schimmel. Daardoor werd mijn gezondheid slechter en slechter, dus ik wilde daar al lang weg. Ik was dan ook blij dat de woningcorporatie op die plek nieuw wilde bouwen en ik een andere plek zou krijgen.’ 

Met de rug tegen de muur 

Willem kon kiezen voor een tijdelijk appartement en om daarna terug te keren naar zijn oorspronkelijke, vernieuwde woonplek. De andere optie was vrijwel direct verhuizen naar een nieuw appartement, op steenworp afstand. ‘Ik koos voor het laatste, omdat ik niet twee keer wilde verhuizen. Een verhuisbedrijf is te duur, en met de verhuisvergoeding wilde ik juist een frisse start maken, met nieuwe spullen. Dus wilde ik de verhuizing zelf regelen, ook al zou dat lastig worden. Mede door mijn slechte conditie had ik geen kracht meer. Bovendien heb ik geen kennissenkring en mijn kinderen wonen ver weg. Ik stond dan ook met de rug tegen de muur.’ 

Opluchting 

Gelukkig ontmoette Willem, via de gemeente, Miranda van Laar van Welzin. ‘Zij vertelde over Present en hun vrijwilligers. Dat vond ik een fantastisch idee en bracht Present in contact met mij. Daarop kwam Geertje bij mij op bezoek om te praten over wat er moest gebeuren en wanneer. Daar heeft zij mij enorm mee geholpen.’ Dit soort klussen vindt Geertje het leukste vrijwilligerswerk. ‘In mijn vroegere baan als wijkverpleegkundige kwam ik vaak in woningen vol rommel, waardoor de professionele zorg niet goed kon werken. Door op te ruimen, kon dat weer wél.’ Willem beaamt dat volledig: ‘Het was een grote opluchting dat ik hulp kreeg en actie werd ondernomen. Daar hikte ik al lange tijd tegenaan. Ik had geen overzicht meer en was niet in staat om te organiseren, terwijl ik daar vroeger, als bouwmarktmanager, de beste in was.’

Verschillende stappen 

Die verhuizing bestond uit verschillende stappen. Afgelopen najaar hadden Miranda en Geertje een intakegesprek met Willem. ‘Daarin gaf hij aan wat er moest gebeuren en daarvan hebben wij een planning gemaakt. Vervolgens hebben we een Presentteam met drie vrijwilligers samengesteld. Dat teamwork vind ik trouwens ook een sterk pluspunt van het werken voor Present. Samen hebben we de tuin en de schuur opgeruimd en alles naar de stort gebracht. Vervolgens hebben we zijn inboedel uitgezocht en geselecteerd. Willem gaf aan wat hij wel wilde meenemen en wat niet. De restanten hebben we in een vuilniszak naar stort gebracht en de goede spullen deden we in verhuisdozen. Na de kerst hebben we hem in één middag verhuisd, met behulp van een auto met aanhanger. Zijn nieuwe huis is zo dichtbij dat we zelfs sommige apparaten, zoals de wasmachine, met een steekkarretje konden vervoeren.’ Willem is nog steeds onder de indruk van deze vrijwilligers. ‘Het waren drie mensen van middelbare leeftijd en zij wisten écht van aanpakken. Ik hoefde alleen maar te zeggen wat weg moest en wat niet en zij deden het zware werk. Zij hebben gebuffeld en ik merkte duidelijk dat ze veel ervaring hebben met dit soort klussen.’

Gelukkiger mens 

Nu, een paar maanden later, voelt Willem zich een stuk beter. ‘Ik woon hier erg fijn en ben nog druk bezig met klussen, lampen ophangen, muren witten, noem maar op. Daar heb ik weer energie voor. Het verwijderen van alle troep, het vertrek uit mijn slechte woning, mijn verhuizing en mijn gloednieuwe woning, met goede ventilatie, hebben mij lichamelijke en mentale verlichting gegeven. Ik ben een gelukkiger mens!’ Geertje is blij met zijn woorden: ‘Ik praat er niet met trots over, want ik doe het werk gewoon met plezier. Ik vind het fijn dat ik iemand die in de penarie zit, weer op de been kan helpen en zich beter kan laten voelen in een prettige omgeving.’

Tekst: Jeroen van der Bijl (Axe media)

Foto ter illustratie