“Een match voor het leven!” 

21-06-2021

Het is dinsdagmiddag 15.30u en de schooltaxi stopt voor een 2 onder 1 kap woning in Leusden. 
Hier wonen Bart en Suzan, samen met hun 2 pubers Maarten en Silke. 
Suzan staat met een stralende glimlach in de deuropening. 
De taxideur gaat open en de 8-jarige Marieke vliegt met rugzak en al op Suzan af. 
Wat een warme ontmoeting. Dat tekent deze match. 

Tijdens het bijwonen van een informatieavond voor ondersteuning in het gezin zijn Bart en Suzan met Homies van Present in aanraking gekomen. Enthousiast geworden door de mogelijkheden en de laagdrempeligheid en het uitgangspunt van hun aanbod, hebben zij zich aangemeld. 

Na de intake en het uitzetten van hun aanbod bij hulpverleners, is binnen een paar weken al een match gemaakt. De moeder van Marieke is alleenstaand en heeft gezondheidsproblemen. Marieke zorgt veel voor haar mama. De hulpverlener leest wat het gezin van Bart en Suzan te bieden heeft en bespreekt het met de moeder van Marieke. 
Hoewel ze het een hele stap vindt, ziet zij de meerwaarde voor Marieke en gaat akkoord met een kennismaking. Bij deze kennismaking zijn de hulpverlener en de coördinator van Homies ook aanwezig. Op het eerste oog lijkt er een klik te zijn en de eerste afspraken worden gemaakt. 

En nu komt Marieke al meer dan een jaar elke dinsdag uit school bij Bart en Suzan thuis. Een middag in de week waarop Marieke echt kind kan zijn, geen zorgrol heeft en alle aandacht krijgt. Zowel Bart als Suzan houden deze middag zoveel mogelijk vrij om er echt voor haar te kunnen zijn. Ze doen spelletjes, gaan op stap, buitenspelen of ergens een ijsje eten. En niet alleen Marieke geniet van deze momenten. Bart en Suzan geven aan dat Marieke echt bij hun gezin is gaan horen en dat ze zelf ook naar de dinsdagen uit kijken.  
Maarten en Silke zijn op dinsdag vaak wel thuis, maar beiden druk met hun eigen dingen en studie. Het avondeten doen ze wel met z’n vijven. 
Het contact is het afgelopen jaar zo gegroeid, dat de beide gezinnen op elkaars verjaardagen komen en af en toe samen eten, buiten de dinsdagen om. Na wat schroom in het begin, is moeder nu ook heel enthousiast. Ze ziet wat het contact met Marieke doet. Op de dinsdagen slaapt ze veel beter, zonder onrust. Ze komt elke dinsdagavond vol verhalen thuis. 

Het mooiste compliment krijgen Bart en Suzan van Marieke zelf. Ze zegt dat ze heel haar leven op dinsdag wil blijven komen. Als Bart aangeeft dat zij dan waarschijnlijk wel heel oud zullen zijn en misschien al in een bejaardenhuis wonen, zegt Marieke spontaan: “dan haal ik jullie op met de rolstoel en dan betaal ik alles voor jullie!”. 

Dit is met recht een match voor ‘het leven’! 

Lees hier over onze werkwijze voor het project Homies.