Verhalen

“Het was mijn moeder of de tuin”

Ik ontmoet Miranda als projectbegeleider bij een tuinklus. ‘Zo ben ik niet hoor’, verontschuldigt ze zich voor de achtertuin. ‘Ik hield het altijd netjes bij, maar door mijn zwakke gezondheid kan ik maar weinig doen. Toen mijn moeder plotseling een hersenbloeding kreeg moest ik kiezen, zorgen voor mijn moeder of voor de tuin. Die keus was snel gemaakt.’

Miranda is een vrouw die veel meegemaakt heeft en knokt voor zichzelf en haar tienerdochter. Een deel van haar verhaal komt eruit als ik haar een compliment geef over de leuk ingerichte woning. Ze komt namelijk heel ergens anders vandaan.

Toen destijds bleek dat ze zwanger was zette haar ex haar buiten de deur. Ze kwam op straat te staan en woonde een tijd in een opvanglocatie, tot ze een woning toegewezen kreeg. Haar dochter verloor ze nog bijna bij de geboorte, maar het meisje bleef leven. Een andere man die ze zes jaar geleden leerde kennen leek betrouwbaar en stabiel te zijn, maar ook hij bleek een dubbele agenda te hebben. Miranda en haar dochter vluchtten weg. Het is maar een kleine indruk van de heftige gebeurtenissen waar ze daadwerkelijk doorheen gegaan is.

Nu wonen ze samen in de benedenwoning waar we elkaar treffen. Miranda worstelt met gezondheidsproblemen en probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Ze wil dat haar dochter een zo gewoon mogelijke jeugd heeft.

Haar verhaal raakt me, want als ik haar in de ogen kijken besef ik dat dit is hoe mijn leven ook had kunnen lopen. Er hoeft niet eens zo gek veel te gebeuren om je wereld op zijn kop te zetten.

Als de tuin is opgeknapt reageert ze: ‘Ik ben zo blij als een kind in de snoepwinkel. Ik kan weer naar buiten en durf weer mensen te ontvangen in de tuin.’ Voor mij staat een sterke vrouw die dankbaar is voor wat ze heeft. Het zijn dit soort ontmoetingen die de meerwaarde van een Presentproject laten zien. Voor de ontvanger, maar zeker ook voor de vrijwilliger. Als je dit leest, bedankt voor je kwetsbaarheid Miranda. Alle respect voor jou!

(Miranda heet in werkelijkheid anders.)