Nieuws

10 oktober 2019

Het is najaar en het aftellen naar Kerst is al weer bijna begonnen! Waar het voor de één een tijd van gezelligheid met familie en vrienden is, is het voor de andere een periode van eenzaamheid. Hoe mooi is het dan als we in deze bijzondere tijd meer naar elkaar omzien en een beetje extra aandacht geven aan de mensen die het nodig hebben?

Wat doet een Kerstengel?

In de vier weken voorafgaand aan Kerst (dit heet de adventstijd en loopt van 1 tot 24 december) breng je als ‘Kerstengel’ in totaal 4 keer een presentje bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, verspreid over de 4 weken van advent. Het gaat om een klein gebaar of attentie. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen, een verrassing aan de deur te hangen, wat lekkers te bakken, een tekening te maken, een tekst door te geven, kortom alles wat een engel kan bedenken. Een engel mag anoniem werken, maar maakt zich dan wel bekend door het kaartje aan elke attentie met de tekst ‘een presentje van uw Kerstengel’. Een engel mag ook contact maken, even een kopje koffiedrinken, een praatje maken. Het gaat om het gebaar en zeker niet om de hoeveelheid of dure dingen.

Voor wie word je een Kerstengel ?

Ouderen, jongeren, kinderen, ziek en gezond, stille peinzers en drukke baasjes, verdrietige en opgewekte types komen in aanmerking als Ontvanger van Kerstengel-presentjes en kunnen worden opgegeven. Eigenlijk komt gewoon iedereen die om wat voor reden dan ook extra aandacht verdient in aanmerking! Denk eens aan een oudere mevrouw die vaak alleen is, een jonge moeder die alleen voor het runnen van haar gezin staat, je buurman waar je nooit bezoek ziet, een weduwnaar die het eenzaam vindt na het overlijden van zijn vrouw, een jonge man die herstellende is van een burn-out, een jonge vluchteling, een dakloze en ga zo maar door.

Hoe werkt het ?

  • Je kan je aanmelden als Kerstengel via dit formulier (“Aanmelden als Kerstengel 2019”) tot en met 19 november.
  • Je wordt – door Present – zo spoedig mogelijk gekoppeld aan de Ontvanger na 19 november.
  • Als engel krijg je de naam, adres en korte informatie over de persoon voor wie je kerstengel zult zijn. Ook krijg je kaartjes om bij de attenties te voegen. Als kerstengel blijf je de hele adventsperiode in functie. Vanwege de privacy en de wetgeving AVG mogen er geen persoonsgegevens worden vastgelegd.
  • Je kunt iemand aanmelden als Ontvanger van Kerstengel-presentjes via dit formulier (“Aanmelden Ontvangers van Kerstengel-presentjes”) tot en met 19 november.
  • Voorafgaand aan de actie zal de Ontvanger van Kerstengel-presentjes een brief ontvangen namens Present Apeldoorn, waarin wij uitleggen wat de actie inhoudt en hoe wij aan zijn of haar contactgegevens zijn gekomen. Bij voorkeur wordt hier ook de naam van de aanmelder genoemd. Dit is vanwege de wetgeving AVG en de privacy van de Ontvanger.

Heb je nog vragen? Neem contact op met Margriet van Duijvenboden via de mail (margriet@presentapeldoorn.nl) of telefonisch (055 – 576 79 97).