Jong Present met Lisa

20-12-2018

Ik ben Lisa en ik ben 18 jaar. Momenteel zit ik in mijn tussenjaar waarin ik van hot naar her reis. Hiernaast wilde ik graag vrijwilligerswerk doen en ik ben bij Present beland. Present Apeldoorn heeft een nieuw programma dat heet ‘Jong’ en het is een proeftuin voor Maatschappelijke Diensttijd.

Nieuwsgierig naar elkaar

Sinds oktober ben ik gekoppeld via Meet& Connect aan een huis in Apeldoorn waar 4 meisjes uit Eritrea wonen. Dat vond ik super spannend aan het begin. Ik had ontzettend veel zin in deze nieuwe uitdaging, maar voor de kennismaking was ik wel nerveus. We hebben een kopje thee gedronken en elkaar wat vragen gesteld. We waren allemaal wat verlegen, maar wel heel nieuwsgierig naar elkaar.

Spelletjes doen en kletsen

Sinds de kennismaking kom ik 1 a 2 keer per week langs om huiswerk te maken, spelletjes te doen en met ze te kletsen. Ondertussen ken ik ze een stuk beter en is het elke keer hartstikke gezellig. Ze zijn heel ambitieus en hebben veel vragen over huiswerk, maar zijn ook altijd in voor een grapje. Ik ga nu ook wel eens met ze mee naar zwemles, waarbij ze het liefst hebben dat ik meezwem. Na het huiswerk maken spelen we een paar potjes uno, het liefst blijven ze de hele avond doorgaan.

Anders is leuk

Ik vind het super gezellig om langs te gaan. Ik heb hele gezellige meiden leren kennen met wie ik heel erg kan lachen. Natuurlijk is het even wennen aan het begin. Zij zijn niet bekend met de Nederlandse normen en ik niet met die van hen. Zo heb ik geleerd dat er altijd muziek of tv aanstaat en dat thee op een speciale manier wordt gedronken. Daarnaast leer ik hen dat je iemand niet hoort te laten wachten. Ze praten graag over hun land en taal, maar ik laat ze vertellen wat ze kwijt willen. Ze hebben natuurlijk veel meegemaakt en ook het gemis van hun familie is moeilijk voor ze. De culturen zijn erg anders, dat maakt het voor mij juist leuk.
Ik hoop dat ik de komende maanden ze nog beter kan leren kennen en ze op weg kan helpen naar hun zelfstandigheid in de Nederlandse samenleving. Het is erg dankbaar werk en ik kijk er elke keer naar uit om weer langs te gaan. Het was de uitdaging meer dan waard.

Meer over Jong Present