Terugblik Kerstengel

18-01-2021

We zijn ontzettend blij en dankbaar voor de impact van het project Kerstengel Apeldoorn. Slechts een kleine greep uit de mooie reacties die we hebben ontvangen en gelezen….

“Ik heb genoten van mijn bezoek aan mijn kerstontvanger. Ook zij vond het heel gezellig. Ze is herstellende van een herseninfarct en moet veel met haar hand oefenen van de fysiotherapeut. Bij de tweede ontmoeting heb ik een bol wol en breipennen aan haar gegeven. Bij mijn derde bezoek liet ze vol trots zien dat ze al 80 cm gebreid had. Ze kreeg ook een compliment van haar fysiotherapeut. Ik denk dat mijn engelentijd wel een vervolg krijgt.”

“Ik wil even mijn leuke ervaring delen met mijn eerste bezoek als kerstengel. Mevrouw woont in een aanleunwoning. Nadat ik had aangebeld en via de intercom had verteld wie ik ben en wat ik kwam doen, deed mevrouw de deur open. Aan het einde van de gang was haar woning. Bij de deur bleef ik op afstand en droeg een mondkapje. De mevrouw was aangenaam verrast en nodigde mij uit om binnen te komen voor een kopje koffie. Vanwege Corona vroeg ik mij af of dit verstandig was, maar toch ben ik mee naar binnen gegaan, uiteraard met mondkapje en op afstand. We hebben gezellig een praatje gemaakt en ze vond de hyacint die ik had meegenomen erg leuk.”

“Ik heb een hele leuke positieve Irakese vluchteling ontmoet en ook zijn broer. Hij liet me gelijk binnen en hebben een uur zitten kletsen en thee gedronken. Deze mensen hebben begeleiding nodig en een helpende hand van ons. Ze zijn inmiddels ook al bij ons thuis geweest, zelfs met een prachtige amaryllis voor mij. Wij (mijn man en ik) gaan ze wegwijs maken in de Nederlandse samenleving. We zijn nu al bezig met het Taalhuis om Nederlands te lezen, te schrijven en te spreken. Wat mooi om elkaar en verschillende culturen te leren kennen en om te kijken naar elkaar. Het raakt mijn hart. Wat kan het leven toch mooi en waardevol zijn.”

“Ik heb kennis gemaakt met mijn ontvanger en nu blijkt dat zij op het zelfde gymclubje zit als ik, alleen is zij er de laatste tijd niet geweest en ik ben er pas sinds een maand. Zij is aangemeld door onze gymjuf. Ze belt me vanavond en zou het fijn vinden om af en toe te wandelen. Wat is de wereld klein!”

Reactie van een sociaal werker:
Ik heb meerdere mensen opgegeven voor de kerstengel-actie en kreeg al snel leuke reacties terug. Een mevrouw liet me met tranen in haar ogen zien wat ze had gekregen. Een tasje met een kaarsje, een kaart en een fles sap. Ze zei ‘Ik heb mijn kerstengel wel zien lopen, maar was te laat. Ik hoop haar de volgende keer te treffen. Het is zo fijn dat je weet dat anderen aan je denken!’

Een andere mevrouw vertelde dat ze tijdschriften heeft gekregen en de volgende keer samen wat gaat drinken met haar kerstengel.

Van de opgeven personen voor de kerstengel heb ik er 3 gesproken.
Waarvan 1 bijzonder blij was met het cadeautje. De 25 theezakjes wil ze bewaren tot haar dochter terug is uit Noorwegen. Pas dan wordt het doosje geopend

“Vanmorgen heb ik voor de eerste keer iets gebracht als kerstengel.
Met een tijdschrift, een kaart en een tekening van mijn dochter op pad gegaan en stond ik vervolgens op de stoep bij een mevrouw. Ze deed meteen de deur open en vroeg me even binnen te komen. We hebben gezellig gekletst en afgesproken dat ik een volgende keer thee kom drinken. Deze mevrouw was erg dankbaar en voor ons een kleine moeite! Wat een fijn gevoel geeft dit ons beide! Een groot succes, nú al!”

“De opstart van mijn “Engelenproject” ging niet helemaal vlotjes, omdat mijn eerste persoon afgemeld werd door degene die hem had opgegeven. Toen kwam koppeling 2; ik stuurde een kaart, om mezelf te introduceren en niet onaangekondigd op de stoep te staan. De kaart is helaas nooit aangekomen 🙁 Ik hoorde dus maar niks (had contactgegevens in de kaart gezet) en besloot op goed geluk toch maar langs te gaan. En dat was heel leuk! Mijn project met Thijs loopt dus nog, en ik maak de vier contactmomenten zeker vol (en wie weet krijgt het een verder vervolg).”

Blijven omzien naar elkaar
De eenzaamheid groeit momenteel nog harder door Corona. Blijf vooral omzien naar elkaar, want een ontmoeting met iemand die je het goede wenst, kan voor een ontvanger weleens veel meer dan een Presentje betekenen.

Nogmaals willen wij alle Kerstengelen via deze weg bedanken voor jullie grote inzet! Jullie hebben veel mensen en/of gezinnen in de gemeente Apeldoorn licht gebracht in deze, extra bijzondere, decembermaand.