Statushouders Present Apeldoorn

Welkom ‘nieuwe’ Apeldoorners

To our new neighbours:

Meld je aan als Apeldoorns gezin voor meet & connect

Meld je aan als statushouders gezin voor meet & connect

Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met de onveilige situatie in delen van de wereld. Vanuit zo’n onveilige en uitzichtloze situatie komen vluchtelingen Nederland binnen. In de hoop een nieuw bestaan op te kunnen bouwen in een veilige omgeving.

Integreren in een nieuwe samenleving en een andere cultuur is niet eenvoudig. Om een nieuw leven op te kunnen bouwen in de Nederlandse samenleving is hierin het contact met Nederlanders van groot belang.

 

Samen in beweging komen. In Apeldoorn hebben we in de afgelopen jaren veel vluchtelingen ontmoet en we zijn geraakt door hun levenslust en warmte. Ondanks hun zorgen, proberen ze iets van hun dagelijks leven te maken. Velen willen graag Nederlanders ontmoeten en van betekenis zijn voor anderen. Daarom organiseert Present vanaf nu

‘Meet&Connect’, projecten om nieuwe Nederlanders te ontmoeten en een stapje verder te helpen; en ‘Meet&Match’, projecten waarin Apeldoorners en nieuwe Nederlanders samen iets gaan doen voor een ander.

 

Wat kun jij doen voor en samen met statushouders?

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.

 Meet & Connect

 

Meet & Connect: 1 jaar contact

Met het project ‘Meet & Connect’ willen we een duurzame verbinding tot stand brengen tussen Nederlanders en statushouders. Dit vanuit de overtuiging dat ieder mens vrienden nodig heeft om zich thuis te kunnen voelen. Concreet betekent dit dat we Apeldoornse groepen koppelen aan Apeldoornse nieuwkomers voor een periode van 1 jaar. Gedurende dit jaar spreek je met elkaar af, onderneem je activiteiten en deel je je leven met elkaar op basis van vriendschap en gelijkwaardigheid. Lijkt je dit leuk? Meld je aan of neem contact op met mariska@presentapeldoorn.nl

Meet & Match
Voor groepen van twee tot drie personen

Nieuwkomers die kort of langer in Apeldoorn zijn zoeken een zinnige dagbesteding, willen hun netwerk opbouwen en oefenen graag de taal. Wat is er leuker dan samen met een paar Apeldoorners een Presentklus aan te pakken? Samen een verwilderde tuin bij een zieke oudere leegruimen, samen de kinderkamer verven zodat het meisje weer een eigen plek heeft of samen wandelen met ouderen.  In deze ‘samenprojecten’ willen we twee of drie nieuwe Apeldoorners voor een dagdeel of avond aan jou en jouw groep koppelen, zodat jullie samen van betekenis kunnen zijn voor elkaar en voor Apeldoorners in nood!

Verder wordt het voorbereid zoals een gewoon Presentproject; je kunt als groep een voorkeursdatum noemen en voorkeur aangeven voor een bepaalde klus. Deze projecten zijn met

name geschikt voor twee- en drietallen Apeldoorners. Ben je met een grotere groep? Vraag bij ons naar de mogelijkheden.

Meld je aan of neem contact op

Lid van de Flexgroep

Daarnaast willen we groepen nieuwkomers samenstellen die op een vaste dag per twee weken met elkaar optrekken om een project uit te voeren. Ze worden daarin begeleid door een groepenbegeleider. Naast het oefenen van de taal, biedt deze vorm van vrijwilligerswerk hen zoveel meer. Ze leren praktische klussen zoals schilderen, laminaat leggen en het opknappen van een tuin. Bieden sociale ondersteuning aan mensen die ziek zijn of extra aandacht goed kunnen gebruiken. En komen zo in contact met andere mensen maar ook Apeldoornse bedrijven en maatschappelijke organisaties.

De Flexgroep is een groep van wisselende individuen die regelmatig samen een vrijwilligersproject uitvoeren. Voorbeelden van projecten zijn:

  • Praktische projecten: helpen verhuizen, opknappen of schoonmaken van een woning of het opknappen van een tuin.
  • Sociale projecten: koffiedrinken of wandelen met eenzame ouderen, koken of het organiseren van een gezellige middag voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Meld je aan of neem contact op

Welkom in je nieuwe huis – Klussen in het eerste huis van een ‘nieuwe’ Apeldoorner

(Voor groepen van 3 of 4  personen)

Als vluchtelingen na hun procedure een status krijgen en een huis krijgen toegewezen, moet er in korte tijd vaak veel gebeuren;

het huis bewoonbaar maken, een schilderbeurt en wie weet kleine klusjes. Soms kan de tuin wat zorg gebruiken. Deze hulpvragen worden veelal door Vluchtelingenwerk ingediend bij Present. We doen dit soort projecten al bijna tien jaar. De bewoners zelf helpen ook mee. Lijkt het je leuk en zinnig om hierin een handje te helpen?

We zijn afhankelijk van binnenkomende hulpvragen. Daardoor kan het zijn dat het soms even duurt voordat we jou en je groep kunnen matchen aan een vluchtelinggezin dat hulp nodig heeft. 

Meld je aan of neem contact op

Heb je andere ideeën?

Neem gerust contact met ons op! Bij Present zijn we gespecialiseerd in vrijwilligerswerk voor groepen, op incidentele basis, zoals de initiatieven hierboven.

Present Apeldoorn werkt voor haar werk met vluchtelingen en statushouders onder andere samen met Vluchtelingenwerk Oost Nederland, Stimenz, Pact18, Lindenhout en Timon. En wordt financieel gesteund door de Gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland en het Oranje Fonds.

 

Fotografie : Roelof Runp (foto 1 & 2)