Present gaat voor een groen en sociaal Bronckhorst

08-04-2021

Present Bronckhorst start op zaterdag 8 mei met het project Sociaal Groen. Binnen dit project helpen groepen vrijwilligers bij het duurzaam beplanten van tuinen van kwetsbare mensen. Mensen die door gezondheidsproblemen, een beperkt budget en klein sociaal netwerk zelf niet in staat zijn om hun tuin goed te onderhouden. De eerste tuinen die in de gemeente Bronckhorst worden opgeknapt zijn een aantal tuinen in de Haverstraat in Halle. Wethouder Paul Hofman zal op 8 mei in deze straat het startsein geven voor dit unieke project.

Na de make-over van de tuin worden er vaste vrijwilligers aan de tuin gekoppeld. In overleg en samen met de bewoners houden deze vrijwilligers de tuin bij, totdat een onderhoudsarme, groene en biodiverse tuin is ontstaan. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. De bewoner krijgt een groene tuin en zijn/haar sociaal isolement wordt verkleind.

Meer groen en contact vergroten

Met het project Sociaal Groen wil Present mensen met elkaar verbinden en buurten in Bronckhorst vergroenen. “We willen dit samen met enthousiaste vrijwilligers doen. Mensen die houden van groen en anderen een natuurlijke, onderhoudsarme tuin gunnen”, vertelt Hilde Colenbrander, projectcoördinator van Present Bronckhorst. Present wil de komende jaren ieder voorjaar vijf en ieder najaar vijf tuinen duurzaam gaan beplanten. “De planten die we willen gebruiken, zijn verschillend en ze hebben allemaal een eigen functie. Met de planten willen we insecten aantrekken en water vast houden”. In het project Sociaal Groen werkt Present samen met Halle’s Belang, de gemeente en de woningcorporaties ProWonen en Sité.

Doe je mee?

Present is nog op zoek naar vrijwilligers die op 8 mei mee willen doen met het opnieuw beplanten van tuinen en naar vrijwilligers die voor een afgebakende periode een tuin willen onderhouden. Heb jij groene vingers? Vind je het leuk om een tuin te onderhouden en af en ondertussen een praatje te maken met de bewoner? Meld je dan aan als vrijwilliger voor Sociaal Groen bij Hilde Colenbrander, projectcoördinator Present Bronckhorst, hilde.colenbrander@presentbronckhorst.nl.

Lees meer...