PvdA klaart klus in Bronckhorst

23-12-2018

De PvdA-fractie van de gemeente Bronckhorst  heeft op zaterdag 15 december in samenwerking met Present een jonge nieuwkomer geholpen om van het hem toegewezen huis een thuis te maken.

De jonge man, van Syrische afkomst, woont sinds een jaar of twee in Nederland. Hij heeft inmiddels werk en gaat naar school, maar zolang hij bij zijn ouders woonde, ging zijn inkomen naar het ondersteunen van zijn ouders die een uitkering ontvangen. Op zichzelf gaan wonen leek de beste optie. Hij kreeg een woning toegewezen in de gemeente Bronckhorst. Financieel beschikte hij niet over voldoende middelen om zijn huis bewoonbaar te maken. Ook had hij in zijn nieuwe, directe omgeving geen mensen die hij om hulp kon vragen. Vluchtelingenwerk benaderde Present met de vraag of zij iets voor hem konden doen.
Tegelijkertijd ontving Present een aanbod van een groep vrijwilligers die graag iets wilden betekenen voor een ander. De match was snel gemaakt en zo gingen vier leden van de PvdA-fractie onder het genot van gezelligheid en met daadkracht aan het werk.

Het project was goed voorbereid en georganiseerd door Present Bronckhorst. Bijgestaan door een vaste vrijwilliger van Present én de nieuwe bewoner zelf werd in no-time een laminaatvloer gelegd in het appartementje. Daarnaast werden nog wat schoonmaakklussen gedaan en bood één van de vrijwilligers spontaan aan om thuis te kijken of hij nog huisraad over had voor de verdere inrichting. De jonge nieuwkomer was heel blij met het resultaat en erg dankbaar dat mensen dit voor hem wilden doen.

Al met al was het een goede match met een buitengewone opbrengst. Eén van de fractieleden liet weten dat deze klus een geweldige manier is om bij te dragen aan de integratie van medelanders: “Het geeft een meer dan goed gevoel om mensen praktisch te kunnen helpen en hun bestaan perspectief te geven. Wat is er mooier dan een brede glimlach op een gezicht te zien, als een woning klaar wordt gemaakt voor bewoning en er op die manier voor te zorgen dat een statushouder kan gaan genieten van een eigen plek om zich thuis en veilig te voelen. In de wetenschap dat hij er niet alleen voor staat, dat er mensen zijn die zich verbonden voelen en zich daarvoor willen inzetten”. 

Ook de contactpersoon van Vluchtelingenwerk was enthousiast, zij gaf het project zelfs een 10 als ‘cijfer’! ’’Uitstekend, alles was tot in de puntjes verzorgd. Er was een goede samenwerking en de cliënt is zeer tevreden met het resultaat. Hij heeft er geen woorden voor.”
Het gevoel van saamhorigheid en enthousiasme is het klus-team het meest bijgebleven. Delen met elkaar, naar elkaar omkijken, draagt juist in deze kersttijd bij aan hartverwarmende verbinding. Het resultaat mag er zijn en roept op tot meer initiatieven.

Lees meer...