Richtlijnen Meet & Eat.

Richtlijnen Meet & Eat.

Wat fijn dat je je wilt inzetten als gastadres! Om de inzet voor beide kanten goed te laten verlopen, zodat jullie samen er wat moois van kunnen maken, vragen we je het volgende goed door te lezen:

Taal en communicatie

Je wordt gekoppeld aan 2 (of meer) vluchtelingen van uit De Fryske Marren. Jouw gasten zijn al wat langer in Nederland. De kans is groot dat zij uit Eritrea of Syrië komen, maar er zijn ook andere nationaliteiten. De kans is ook groot dat jullie gasten al redelijk Nederlands of anders Engels spreken. Dit is ook de reden dat we vooral met tweetallen werken. Maar ook dan zal het gesprek mogelijk niet altijd eenvoudig zijn. Echter op creatieve manieren is er zeker communicatie mogelijk, denk aan google-translate (kan Arabisch uitspreken), andere vertaalprogramma’s, tekeningen, plaatjes (google afbeeldingen), foto’s, handen en voeten  enz. Belangrijk is het te beseffen dat jullie gebaar van gastvrijheid en het aanbieden van contact iets moois is voor de ander.

Tips

  • Moslims en mensen uit Eritreä eten geen varkensvlees, en al het andere vlees alleen halal. Dit kan eventueel worden gehaald in Sneek of Heerenveen bij de Arabische slager.
  • Het zou goed kunnen dat jullie gasten maar weinig eten en drinken aannemen. Dit kan 2 redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of verwachten dat je aandringt. In de Oosterse cultuur is het heel gewoon om 3 of 4 keer te vragen of iemand iets wil drinken. Pas bij de 4e keer komt er een ‘ja’. Je kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’, ook kun je het gewoon voor hun op tafel zetten. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.
  • Het is belangrijk om terughoudend te zijn in het man/vrouw contact. Een hand geven als vrouw kan eigenlijk altijd wel, maar verder lichaamscontact is ongewenst.
  • Het is leuk om wat Nederlandse taal te oefenen. De meesten kennen al wel wat Nederlands leer ze er nog een paar woorden bij.
  • De meeste moslims onder de vluchtelingen zijn ‘open-minded’, zeker zij die in contact willen komen met Nederlandse families. Ook in het vragen naar hun geloof en tradities, toon respect en luister vooral.
  • Je bent in je eigen huis. Houdt jouw gewone rituelen aan rond de maaltijd enz. Probeer ze ook uit te leggen aan je gasten.

Contact houden na deze ontmoeting

  • Door middel van uitgewisselde telefoonnummers kan er contact worden gehouden. Maar doe dit alleen als je dit ook zef wilt

Zijn er nog vragen? Bel of mail gerust.

Je kunt dan contact opnemen met:

Anneke Nagel, coördinator

Telefoon: 06-15487120     E-mail: info@presentdfm.nl