Welkom in Den Helder

07-04-2015

“Welkom in Den Helder”. Dat was het thema voor zaterdagmiddag 14 maart. Via de werkgroep “kerk en vluchteling” kwam een dringende vraag bij Present binnen: weten jullie mensen die willen helpen om nieuw binnen gekomen asielzoekers, die op dit moment op de Maaskampkazerne zijn gehuisvest, een warm welkom te geven. Iets van Den Helder laten zien en gastvrijheid tonen. Het aanbod van de Bethelkerk om op 14 maart een Present-project te gaan doen, paste hier heel mooi bij. Samen met Bettine, contactpersoon van de Bethelkerk en Adri van de werkgroep hebben we een mooi plan gemaakt.

Binnen korte tijd hadden zich al meer dan dertig bewoners van de Maaskampkazerne voor dit ‘welkom’ aangemeld.  Op de bewuste zaterdagmiddag meldden zich even voor drie uur 13 auto’s met chauffeur en bijrijder op de parkeerplaats bij de kazerne. Dat moest genoeg zijn. In eerste instantie lijkt er niet veel animo te zijn, maar na twintig minuten blijkt dat er nog veel meer mensen graag mee willen. Dat gaat vandaag helaas niet lukken.  Zevenendertig mensen gingen mee voor de  ‘sightseeing tour Den Helder’. Ondanks het gure weer werd er genoten van bollenvelden, duinen en een uitstapje bij de Helderse vallei. Vanuit het uitkijkpunt bovenop Fort Kijkduin wilde bijna iedereen op de foto, graag ook één met de gastheer of gastvrouw. Wat een prachtig uitzicht over de stad! De zee is voor velen een grote bezienswaardigheid. Rond vier uur werd iedereen in de Bethelkerk verwacht voor een High Tea, cakejes versieren en spelletjes voor de kinderen.  Prachtig gedekte tafels met veel zelfgebakken lekkernijen. Dat gaf direct gezelligheid.

De meeste mensen kwamen uit Eritrea en Syrië, een enkeling sprak goed Engels. De taal was daardoor een grote barrière, maar daar werden ook creatieve oplossingen voor gevonden. Zoals vertalen via je mobieltje. Er werden bijzondere gesprekken gevoerd en contacten gelegd. Een vader ziet zijn dochtertje heerlijk spelen: “Zo vrolijk heb ik haar in geen maanden gezien”.

Iedereen ging naar huis met een vrolijk bakje narcissen als goede herinnering aan deze mooie middag. Pech voor degenen die niet meer mee konden? Er worden nu al plannen gemaakt om ook voor hen nog een warm welkom te organiseren…..

Present AZC -009Present AZC -041 Present AZC -023

Present AZC -026Present AZC -034Present AZC -010

Present AZC -003Present AZC -036 (1)

Present AZC -012Present AZC -011