Meet & Eat: Gastgezin voor een avond

Ook twee (of meer) vluchtelingen aan jouw tafel? Meld je aan als gastgezin!

Als gastgezin ontvang je thuis twee (of meer) vluchtelingen aan tafel en ga je samen eten. Een gezellige en laagdrempelige manier om in contact te komen met vluchtelingen, want eten verbindt altijd!

De data voor het komende jaar zijn:

vrijdag 13 april 2018  &
vrijdag 9 november 2018. 

Aanmelden voor 9 november kan vanaf september 2018.

Stichting Present Deventer wil met Meet & Eat graag een brug slaan tussen vluchtelingen en inwoners van Deventer. Meedoen met Meet & Eat zorgt voor direct contact, eten verbindt. Je leert elkaar beter kennen en leidt tot meer begrip voor situaties en andere culturen. Gegarandeerd: Na Meet & Eat ben je een ervaring rijker.

Match & Connect
Eind 2017 zijn we als Present, in nauwe samenwerking met Humanitas Match, een nieuw project gestart. Match & Connect. Daarvoor zoeken we maatjesgezinnen en jongerenmaatjes die een jaar lang vriendschappelijk op willen trekken met een vluchtelingjongere of een vluchtelinggezin. Voor hen kan een tijdelijk georganiseerd netwerk van grote waarde zijn bij het groeien naar zelfstandigheid. Een jongere of gezin waar je af en toe eens aan kunt aanschuiven aan tafel, een kopje koffie mee drinkt, of die je helpt bij het inrichten van je kamer, er bij is als je jarig bent, je eens meeneemt naar de film. Gewoon een soort ‘familie’. Meer informatie over dit nieuwe programma vind je hier.

Tot nu toe

In 2015 zijn we in Deventer gestart met het organiseren van Meet & Eat avonden. De insteek daarbij is, gastgezin zijn voor één avond voor 2 (of meer) vluchtelingen. In 2016 hebben we 5 Meet & Eat avonden gehad in Deventer in samenwerking met COA en een Meet & Eat avond in Twello (in samenwerking met Vluchtelingenwerk Voorst). Ook in 2017 waren er zowel in het voor- als het najaar, weer bijzondere ontmoetingen rondom de eettafel, in Deventer en in Twello. 

 


Situatie in Deventer

Winter 2017/2018: Op dit moment is er geen Noodopvanglocatie meer in de gemeente Deventer. Wel verblijven er 350-400 vluchtelingen op het AZC in Schalkhaar (Frieswijkerweg). azc schalkhaarDe meesten in gezinsverband maar ook een fors aantal ‘alleenstaand’. Het gaat om zowel mannen- als vrouwen. Afkomstig uit met name Eritrea, Syrië, maar ook Iran en Irak. De meesten van hen hebben taalles (gehad), zodat het communiceren al een beetje in het Nederlands zal kunnen.

De Meet & Eat avond in oktober is bedoeld voor deze bewoners. Vergunninghouders, die weten dat ze ook daadwerkelijk in Nederland mogen blijven, worden dan uitgenodigd om mee te doen aan Meet & Eat. Huisvesting wordt voor hen gezocht in of nabij Deventer (straal tot Arnhem-Zwolle).

Minderjarige jongeren zijn gehuisvest zogenaamde kleinschalige wooneenheden (diversen, verspreid in Deventer). Via Present zijn er ook af en toe Meet & Eat projecten met jongeren van deze woonvormen.

Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk begeleiden (jonge) alleenstaande vluchtelingen en vluchteling-gezinnen, gemiddeld zo’n anderhalf jaar vanaf het moment dat ze in Deventer zijn komen wonen. Deze ‘nieuwe plaatsgenoten’ worden door hen ook geattendeerd op Meet & Eat en uitgenodigd om mee te doen in april 2017. Voor de gasten is het van grote waarde om plaats-, wijk of straatgenoten beter te leren kennen. Daarmee ook iets van de Nederlandse cultuur en taal. Een gastvrij onthaal rondom de maaltijd is een echt Presentje.

Situatie in gemeente Voorst

In de gemeente Voorst (plaats Voorst) is in 2015 een kortdurende crisisnoodopvang (72 uur) geweest. Verder vindt in de gemeente Voorst vooral plaatsing van statushouders in geschikte woonruimte plaats. De eerste twee jaar worden deze vluchtelingen begeleid door Vluchtelingenwerk. De meeste vluchtelingen krijgen een woning in de plaats Twello. Sommigen in Terwolde, Voorst of een van de andere dorpen. Meet & Eat richt zich op de vluchtelingen die door vluchtelingenwerk worden begeleid, die dus nog maar relatief kort in Twello wonen.

Lees hier meer over hoe het Meet & Eat principe verder in zijn werk gaat…