Maaltijd (Eat) – Do’s & dont’s

U ontvangt vluchtelingen als gast in uw huis. Deze mensen komen uit een andere cultuur en zijn vaak nog maar vrij kort in Nederland. Hieronder vindt u een aantal do’s en dont’s rondom de maaltijd voor een geslaagde avond.

Wat kan ik mijn gasten aanbieden?

  • We gaan er van uit dat u een volwaardige warme maaltijd bereidt. Cultureel zullen de meeste vluchtelingen gewend zijn om 2 keer per dag warm te eten.
  • Uit respect voor mensen met een moslimachtergrond is het gebruik van varkensvlees niet wenselijk. Koken zonder varkensvlees is in alle gevallen het meest ‘safe’. Als uw gasten geen alcohol nuttigen, is het respectvol dat zelf ook niet te doen;
  • Incidenteel geven gasten aan graag ‘halal’ te willen eten. Als dat zo is, stemmen wij dit met het gastgezin af. Mocht u daar geen bericht van hebben gekregen, dan hoeft u daar geen rekening mee te houden;
  • Er zijn in Deventer diverse halal slagers (aan de Rielerweg en Boxbergerweg bijvoorbeeld). Ook in Twello kun je halal vlees kopen bij Mulder;
  • Welk eten? Kook vooral wat u lekker vindt. Sommigen gastgezinnen kiezen voor allemaal verschillende kleine gerechtjes, dan kan iedereen proeven en kiezen wat hij wil. Hollandse pot kan natuurlijk ook. Aan u de keus!

U bent in uw eigen huis. Houd uw gewone rituelen aan rond de maaltijd, enz.. Probeer ze ook uit te leggen aan uw gast.
Het zou goed kunnen dat uw gast maar weinig eten en drinken van u aanneemt. Dit kan twee redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of uw gast verwacht dat u aandringt. In de Oosterse cultuur is het heel gewoon om 3 tot 4 keer te vragen of iemand iets wil drinken. Pas bij de 4e keer komt er een ‘ja’. U kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’, ook kunt u het gewoon voor hun op tafel zetten. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.