Kerstengel – ervaringen

Best spannend, Kerstengel zijn. Misschien nog wel meer, een Kerstengel ontvangen….

Het gemiddelde rapportcijfer dat Kerstengelen vorig jaar aan deze actie gaven was een 8,6! Op basis van de retour ontvangen reacties bleek dat:

 • 36% van de Kerstengelen bleef gedurende de hele tijd anoniem (heeft zich dus niet persoonlijk kenbaar gemaakt);
 • 28% heeft zich meteen ook persoonlijk bekend gemaakt;
 • 36% koos voor één of twee keer anoniem en maakte zich daarna persoonlijk bekend.

We delen hier een paar ervaringen van Kerstengelen en ontvangers.

Een kerstengel:

 • “Het bijzondere vond ik wel dat je op een relatief eenvoudige manier (hopelijk) iemands december maand wat meer warmte en kleur hebt kunnen geven. En het mooie vond ik dat het me geïnspireerd heeft om ook eens in mijn eigen directe omgeving na te gaan of er mensen waren die deze dagen wat meer aandacht zouden kunnen gebruiken. Zo heb ik ook drie andere mensen een bezoek gebracht, die daar heel blij en verrast door waren. “
 • “Kleine moeite, groot plezier. Toen ik uiteindelijk aan de medewerker van het verzorgingstehuis waar mijn “mevrouw” woont had gevraagd of ik haar erg in verwarring zou brengen als ik me bekend zou maken (ik had tot dan toe geen idee of ze geestelijke beperkingen had), en deze medewerker aangaf dat haar dat niet leek, ben ik met het vierde pakje een half uur op visite geweest. Dat was zeer waardevol. Mevrouw bleek in een uitstekende geestelijke conditie en ik kon haar uitleggen hoe ik zo op haar pad gekomen was. Ze was zeer verheugd. Ik vond het uitermate prettig dat het zo afgerond kon worden. Wat een lieve vrouw en wat fijn dat ik haar vier keer heb mogen verwennen.”
 • Een gebaar te kunnen maken die voor iemand als waardevol wordt ervaren. Kunnen geven zonder te ontvangen. Hoewel de voldoening ook een ontvangst is!
 • Ik heb twee mensen blij gemaakt. Ten eerste de begunstigde en als tweede mezelf. Het was zo leuk om te doen!!! Wat een dankbare taak in deze donkere tijd! Nooit gedacht dat het zoveel kan betekenen voor iemand.

Namens de ontvangers:

 • “Hierbij wil ik jullie laten weten dat de bewoners erg blij en verrast zijn met de Kerstengel. Ze lieten steeds zien wat ze hadden gekregen na het krijgen van een kaart of cadeau. Ze worden er blij van. M.v.g. E ”
 • “De cliënten uit de wijk reageren heel verrast en enthousiast! Een persoon was zo ontroerd dat zij moest huilen; vanwege het feit dat er aan haar gedacht is. Een ander vond het ontzettend jammer de persoon gemist te hebben die een presentje had achter gelaten. Zij wil deze persoon heel hartelijk bedanken en hoopt hem/haar nog te treffen. Heel erg bedankt voor dit prachtige initiatief. Het raakt mensen direct in hun hart en doet iets met hen! Dank jullie wel!
 • Meneer W. is erg blij met het kerststuk en kindertekening! Ik hoop dat jullie doorgaan met dit mooie werk!“
 • “ Mevr. V was erg verbaasd. We hadden dit ingezet als verrassing. Begeleiders zien dat mevrouw geniet van de extra aandacht die zij op deze manier ontvangt van een ander. Wij zijn erg tevreden over de Kerstengel. Het verloopt zoals wij dit aangevraagd hebben, anoniem (in de vorm van pakketjes in de brievenbus), dit is voor nu erg prettig.

Bij het lezen van deze reacties (slechts een greep uit wat we hebben ontvangen), worden we ook als stichting weer blij en dankbaar, dat we op deze manier een brug kunnen slaan tussen gevers en ontvangers.

PS de Kerstengel bepaalt zelf of hij/zij anoniem wil zijn (blijven) of niet…