Kerstengel – ervaringen

Best spannend, Kerstengel zijn. Misschien nog wel meer, een Kerstengel ontvangen….

Het gemiddelde rapportcijfer dat Kerstengelen vorig jaar aan deze actie gaven was een 8,4! Op basis van de retour ontvangen reacties bleek dat:

  • 50% van de Kerstengelen bleef gedurende de hele tijd anoniem (heeft zich dus niet persoonlijk kenbaar gemaakt);
  • 25% heeft zich meteen ook persoonlijk bekend gemaakt;
  • 25% koos voor één of twee keer anoniem en maakte zich daarna persoonlijk bekend.

We delen hier een paar ervaringen van Kerstengelen en ontvangers.

Een kerstengel:

  •  “S en ik hebben er tot nu toe voor gekozen om onbekende, anonieme Kerstengelen te zijn. We zijn net terug van een anoniem bezoekje om twee mini kerstboompjes aan de deur te hangen. Daarna aanbellen en dan snel weg. We voelen ons bijna ondeugende kinderen. We vinden het heel bijzonder dat we Kerstengelen mogen en kunnen zijn. Fijn om iemand blij proberen te maken die dat wel kan gebruiken. Met vriendelijke groet, A “
  • “Inderdaad heb ik mij inmiddels twee keer als ‘kerstengel’ gepresenteerd. Ik heb niet persoonlijk kennis gemaakt, maar wel mijn naam op de eerste brief en het kaartje gezet. Ik merk dat ik niet goed weet of ik de persoonlijke kennismaking wil. Ik vind het dan raar dat ik eerst enkele keren kom en dan ineens niet meer. Ik denk dat ik het niet voldoende kan waarmaken om ook daarna contact te blijven houden. Wel vind ik het een mooi initiatief en stiekem ben ik toch benieuwd naar zijn reactie. Natuurlijk komen er deze maand wel nog enkele verrassingsmomenten.”
  • Ik heb eerst een kaartje door de bus gedaan en me daarin voorgesteld als kerstengel. Later heb ik een hyacint gebracht en afgegeven. Toen de begunstigde de deur opendeed zei zij:  ” O, bent u mijn kerstengel?” Was erg leuk om dit zo te horen. Ik heb een kort praatje gemaakt en gezegd dat ze me nog meer gaat bemerken. Ze kijkt er naar uit en laat zich verrassen. Groet, S “

Namens de ontvangers:

  • “Hierbij wil ik jullie laten weten dat de bewoners erg blij en verrast zijn met de Kerstengel. Ze lieten steeds zien wat ze hadden gekregen na het krijgen van een kaart of cadeau. Ze worden er blij van. M.v.g. E ”
  • “De cliënten uit de wijk reageren heel verrast en enthousiast! Een persoon was zo ontroerd dat zij moest huilen; vanwege het feit dat er aan haar gedacht is. Een ander vond het ontzettend jammer de persoon gemist te hebben die een presentje had achter gelaten. Zij wil deze persoon heel hartelijk bedanken en hoopt hem/haar nog te treffen. Heel erg bedankt voor dit prachtige initiatief. Het raakt mensen direct in hun hart en doet iets met hen! Dank jullie wel!
  • Meneer W. is erg blij met het kerststuk en kindertekening! Ik hoop dat jullie doorgaan met dit mooie werk! Fijne kerstdagen en een goed 2018 gewenst! “
  • “ Mevr. V was erg verbaasd. We hadden dit ingezet als verrassing. Begeleiders zien dat mevrouw geniet van de extra aandacht die zij op deze manier ontvangt van een ander. Wij zijn erg tevreden over de Kerstengel. Het verloopt zoals wij dit aangevraagd hebben, anoniem (in de vorm van pakketjes in de brievenbus), dit is voor nu erg prettig.

Bij het lezen van deze reacties (slechts een greep uit wat we hebben ontvangen), worden we ook als stichting weer blij en dankbaar, dat we op deze manier een brug kunnen slaan tussen gevers en ontvangers.

PS de Kerstengel bepaalt zelf of hij/zij anoniem wil zijn (blijven) of niet…