Deventenaren helpen nieuwkomers

12-04-2018

In april begint een nieuwe trainingsronde voor Deventenaren die via het project Match & Connect nieuwkomers helpen een leven op te bouwen in Deventer. Inwoners die interesse hebben in dit vrijwilligerswerk kunnen zich hiervoor nog aanmelden. Vooral Deventer gezinnen die een maatje voor een jonge vluchteling of een ander gezin willen zijn, zijn welkom.
Achtergrond Match & Connect
Tientallen jonge vluchtelingen en vluchtelinggezinnen proberen in Deventer een nieuw leven op te bouwen. Met het project Match & Connect helpen Humanitas en Stichting Present deze jongeren en gezinnen hierbij. Humanitas en Stichting Present willen Deventenaren en deze jonge nieuwkomers aan elkaar voorstellen (‘Match’), in de hoop dat er een band ontstaat (‘Connect’).  Het gaat erom dat Deventenaren deze nieuwkomers wegwijs maken in de stad, hen helpen Nederlanders beter te leren kennen en meer te begrijpen van de Nederlandse taal en cultuur.
Nieuwe trainingsronde: gezinnen gezocht
In april begint een nieuwe trainingsronde voor vrijwilligers van dit project. Deze ronde is ook weer drie avonden (4, 11 en 19 april) en daarin worden dezelfde thema’s als in de eerste ronde behandeld. Vooral Deventer gezinnen die op deze manier nieuwkomers op weg willen helpen, zijn welkom. Wie hart heeft voor vluchtelingen of mensen kent die dit zouden willen doen, kan contact opnemen met Stichting Present en Humanitas. Ook wie eerst nog vragen willen stellen over dit project en de inhoud van het vrijwilligerswerk, kan contact opnemen.
Bij Stichting Present is Petra de Vries contactpersoon: petra.de.vries@presentdeventer.nl of 06-40263404.
Bij Humanitas zijn dat Karijn Sieben (k.sieben@humanitas.nl of 06-35130445) en Inge Loëvering (i.loevering@humantias.nl of 06-83889595).
Eerste trainingsronde en matches 
Een eerste oproep leverde al twintig Deventenaren op die via dit vrijwilligerswerk jonge vluchtelingen en vluchtelingengezinnen willen ondersteunen. Een vervolg hierop was een trainingsronde voor de nieuwe maatjes voor jonge vluchtelingen. Het ging daarbij over cultuur en communicatie, grenzen aangeven en oefenen om actief naar elkaar te luisteren. Ook hebben de vrijwilligers zich ingeleefd hoe het zou zijn om zelf naar een ander land te moeten verhuizen en zich te moeten aanpassen aan een andere cultuur. Een ervaringsdeskundige vertelde wat het inhoudt om een maatje te zijn en op te trekken met nieuwkomers. Op dit moment worden vrijwilligersmaatjes gekoppeld aan jongere vluchtelingen en vluchtelinggezinnen.
Remke en Hayma
Eén van de vrijwilligers die al een maatje is, is Remke. Zij is gekoppeld aan Hayma, een Syrische vrouw van 23 jaar die nu bijna drie jaar in Nederland is. “Vanaf het eerste moment hebben wij echt een connectie”, zegt Remke. “Hayma is een zeer gedreven slimme meid en heeft voor ze in Nederland kwam een jaar farmacie gestudeerd. Ze wil volgend schooljaar heel graag HBO-verpleegkunde studeren en bereidt zich daar nu op voor. Ze moet staatsexamen doen op B2-niveau en volgt daarnaast vrijwillig op het Saxion de taalklas op C1-niveau. Dit is één van de hoogste taalniveaus onder de Nederlandse bevolking. Hayma wil erg graag de taal onder de knie krijgen. Ze is in een paar maanden tijd enorm vooruit gegaan.”
“Ons contact is vooral gericht op taal, maar gaat veel verder”, aldus Remke. “We hebben het gewoon erg leuk met elkaar. We gaan wandelen, drinken koffie in de stad, soms zien we elkaar bij haar of bij mij thuis en bakken we een taart. Af en toe doen we een extra leuke activiteit.”
Remke heeft veel respect en bewondering voor Hayma. “Hoe zij zich voorbereidt op haar toekomst in Nederland vind ik erg knap. En wat ontzettend veel gecompliceerder is het om iets te bereiken als je de taal niet goed beheerst! Daar ben ik me nu veel meer van bewust. Ik zie mijn contact met Hayma als een verrijking van mijn kijk op de wereld en het leven.”
Match & Connect wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Oranjefonds, het Noaberfonds en de gemeente Deventer.

 

Lees meer...