Leren van een andere cultuur met vluchtelingen aan tafel

05-04-2018

,,Er heerst een beeld dat dé allochtoon alle slechte dingen veroorzaakt”, meent Margriet Biewenga.

TWELLO – ,,Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Ik dacht: waarom zou ik ze niet uitnodigen en met ze in gesprek gaan? Dan hoor je hun verhaal. Het échte verhaal. En zie je hele mooie mensen, die aan het vechten zijn om hier een bestaan neer te zetten.”

Vorig najaar kookte de Twellose, vanuit het project Meet & Eat van de Stichting Present Deventer, bij haar thuis een heerlijk stamppottenbuffet voor een Syrisch gezin dat aan de andere kant van het dorp woont. Ze adviseert iedereen dat ook eens te doen. ,,Dan kun je beter snappen waar die mensen tegenaan lopen als ze hier naar toe komen. En wat allemaal lastige dingen zijn. Ze moeten aan allerlei regeltjes voldoen en lopen tegen rare wetten aan.”

Vooroordeel
De ontmoeting aan tafel hielp Margriet Biewenga wat minder bevooroordeeld te zijn. ,,Of er minder bang voor te zijn. Je raakt aan de praat en zie wat voor een gepassioneerde mensen dat zijn! Je kan ook, wat ik mooi vind en wat ik een beetje heb moeten leren, álles vragen. Wij weten niet veel van hun geloof. Waar ze voor staan. Waarom ze de dingen doen. Waarom hun vrouwen hoofddoekjes dragen. Als je het gewoon vráágt en ze kunnen het je uitleggen, dan is daarna je vooroordeel ook gewoon weg.”

Knokken
Het werd een gezellige avond. En het gaf een breder blikveld. ,,Door zo samen te eten, krijg je een andere kijk op de wereld”, bekent de inwoonster van Twello. ,,Dat je een beetje meer begrip hebt voor mensen die het anders hebben dan jij. En meer inzicht: oke, dit is dus moslim. Wij hebben het heel goed. Dáár moeten ze wat harder knokken voor de dingen. Maar je kon zien dat het een heel warm, blij gezin is. Die man maakte in Syrië allemaal meubels en deuren. Die kan echt mooie dingen maken. Zo iemand heb ik in Nederland nog niet ontmoet.” Als ze niet midden in een verhuizing zat, zou Margriet Biewenga zo weer meedoen. ,,Je kan met z’n vieren op de bank The Voice gaan kijken, maar je kan ook met een Syrisch gezin een hapje doen. En wat leren van een andere cultuur. Zo verleg je je grenzen en stel je je beeld en vooroordelen bij.”

Tekst: Rudy Brouwer, Deventer Post woensdag 4 april 2018