Jong Present: “Jezelf en anderen beter leren kennen en helpen”

08-07-2021

“Ik raad het iedereen aan om dit te doen. Om jezelf verder te ontwikkelen en mensen te leren kennen. Je helpt anderen, maar ook jezelf”, aan het woord zijn Fleur en Rachelle. Twee studenten van de opleiding Sociaal Werk van het Graafschap College. Ruim drie maanden volgden ze het traineeship Jong Present samen met achttien klasgenoten. Jong Present is onderdeel van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de rijksoverheid. De trainees werden begeleid door projectcoördinatoren van Present.

Tijdens hun traineeship hebben de studenten meerdere unieke ontmoetingen gehad met kwetsbare mensen in Doetinchem die wel wat extra handen konden gebruiken. “Ik vind het leuk om mensen te helpen, daarom ben ik ook de opleiding Sociaal Werk gaan doen”, vertelt Fleur, “We hebben geschilderd, behang afgehaald, paascadeaus voor ouderen gemaakt, enzovoort. Het was allemaal mooi om te doen. Vooral omdat we iets goeds deden, anderen hielpen”.

Blij met de hulp

“De mensen waar we kwamen, waren ook allemaal erg blij met onze hulp en zorgden altijd voor drinken en iets te eten”, vult Rachelle aan. “Ja, dat klopt”, zegt Fleur, “Een mevrouw had echt heel veel lekkere hapjes gemaakt en een soort Marokkaanse pannenkoeken, echt heerlijk. Zij hielp zelf ook mee bij het afhalen van het behang, samen met haar dochtertje, dat was heel schattig”.

Naast dat de studenten actief aan de slag gingen bij kwetsbare mensen die wel wat hulp konden gebruiken, leerden ze zichzelf en hun klasgenoten ook beter kennen. Tijdens de projecten, maar ook door de begeleiding en trainingen die ze vanuit Present kregen. Deze trainingen werden verzorgd door Present Nederland en werden gehouden bij De Steck. Op de eerste training leerden ze onder andere wat voor type persoon ze waren en hoe ze het beste konden samenwerken met anderen. De tweede training ging over pitchen en presenteren. “We leerden toen hoe we onszelf in het kort konden presenteren en kregen verschillende tips om een goede presentatie te houden”.

Eigen projecten

De projectcoördinatoren van Present ondersteunden hen bij het maken van hun persoonlijke leerplannen en bij het bedenken en op papier zetten van hun eigen ideeën voor een project. Zo maakte Fleur samen met klasgenoten een plan voor een activiteit voor tien studenten van het Graafschap College met leeftijdgenoten met een vluchtelingenachtergrond, die in de Internationale Schakelklas (ISK) zitten of de Entree-opleiding volgen.

Ontmoetingen met nieuwkomers

Als onderdeel van hun traineeship hadden tien van de twintig studenten in de afgelopen maanden namelijk ook regelmatig contact met deze jongeren van het ISK en de Entree-opleiding die meedoen aan het project Samen Doetinchem Junior. Zo sportten ze samen met hen bij de Stadsboerin. “Het contact met de nieuwkomers was erg leuk. Samen met anderen heb ik er over nagedacht hoe we kunnen zorgen dat we echt samen zijn”, legt Fleur uit, “Als ik het omdraai en ik helemaal alleen naar een ander land moet vluchten, zou ik het ook fijn vinden wanneer ze me daar fijn opvangen”. Daarom was er eind juni een gezamenlijk uitje. “Ik vond dat echt het hoogtepunt”, vertelt Rachelle, “We kregen toen echt een band, hebben het over van alles gehad. Lekker kletsen met elkaar”. Het plan was dat de jongeren de eerste paar uren samen zouden optrekken in een groep, maar uiteindelijk bleven de groepen de hele dag bij elkaar. “We zitten ook samen in een Whatsappgroep en ook al is het nu bijna voorbij. We gaan zeker vaker met elkaar afspreken. Lekker eten bij elkaar of samen ergens naartoe gaan”, besluiten de twee.