Klets&Koek viert 50e editie
Klets&Koek, de maandelijkse activiteit waarbij Nederlandse vrouwen en vrouwen uit andere culturen elkaar ontmoeten, beleefde deze maand de vijftigste editie. Dat werd gevierd met taarten, gebakken door een van de deelneemsters. En met een speech waarin aandacht was voor de initiatiefneemster. 35 vrouwen uit de gemeente Doetinchem waren hierbij aanwezig.
Klets&Koek ontstond ruim vijf jaar geleden op initiatief van Nirmin Alwaked. De 32-jarige Doetinchemse van Syrische afkomst kwam met het idee toen ze nog op school zat. Met een docent besprak zij haar behoefte aan een bijeenkomst, waarbij alleen vrouwen met elkaar konden praten. En dan graag met Nederlandse vrouwen erbij. Ze kwam hierover in gesprek met Present Doetinchem, dat op 26 maart 2019 de eerste bijeenkomst organiseerde.
Klets&Koek biedt een veilige omgeving, waar vrouwen uit verschillende culturen elkaar ontmoeten, vriendschappen sluiten, talenten met elkaar delen en van elkaar leren. Het informeel oefenen met de Nederlandse taal is ook een belangrijk onderdeel van deze ochtenden.
Zo’n ochtend begint meestal met een welkomstspel, waarbij iedereen iets over zichzelf vertelt. Presents projectcoördinator Jasmijn Wagenaar hierover: “Vragen komen langs als: waar ben je geboren, wat is je hobby, wat is je lievelingseten. Met als doel elkaar beter te leren kennen.” Daarna volgt vaak een creatief onderdeel: tekenen of iets met handwerken. Dat gebeurt in kleine groepjes, waarin de nationaliteiten gemengd worden. Tijdens de bijeenkomsten wordt soms ook samen gekookt, of gezongen en gedanst.
Dat niet iedereen perfect Nederlands spreekt ondervindt vrijwilligster Suze Klomp: “Met handen en voeten moet je soms iets vertellen en dat gaat heel goed.” De 71-jarige Doetinchemse is zo’n anderhalf jaar betrokken bij Klets&Koek. Met een vriendin bezocht ze een vrijwilligersmarkt in Amphion en raakte in gesprek met Jasmijn Wagenaar van Present. Het besluit was snel genomen: “Het leek ons leuk, dat gaan we doen. En toen zijn we gekomen en niet meer weggegaan.” Het idee achter de activiteit, dat je in contact komt en vriendschap sluit, werkt voor haar. “Het is zo leuk dat je op de markt loopt en mensen van hier tegenkomt. Dan sta je daar toch even met elkaar te praten.”
Wat ze er voor zichzelf uit haalt? “Mensen iets van Nederland leren en gezellig met elkaar praten vind ik heel belangrijk. Ik heb ook geleerd dat ik een gesprek kan openen met een onbekend iemand. Ik merk dat het altijd wel lukt, als je er zelf voor openstaat.”
Wat Nirmin Alwaked erg waardeert, is de open houding van alle betrokkenen, waardoor iedereen zich welkom voelt. Zij heeft vanaf de start weinig bijeenkomsten gemist. En sinds ze sinds twee jaar als cultuurvertaler bij Laborijn werkt neemt ze ook cursisten mee naar Klets&Koek. “Elke dag train ik groepen in Sociale Activering. Mijn idee was: waarom neem ik die vrouwen niet mee hierheen om contact te maken met Nederlanders. Daarom neem ik ook iedere keer mijn groep mee.”
Nirmin zegt dat ze de bijeenkomsten ook als mogelijkheid ziet om een eerste stap naar activiteiten buitenshuis te zetten. “Ik zie soms vrouwen die tien, elf jaar in Nederland zijn. Die waren bezig met inburgering en als ze daarmee klaar zijn blijven ze thuis. Ik vind dat erg.” Dus vraagt ze buurvrouwen, vriendinnen en kennissen om mee te gaan naar Klets&Koek.
Jasmijn Wagenaar constateert tevreden dat er de nodige dynamiek is in de groep van deelnemers: “Er zijn mensen die elke maand komen, maar er zijn ook weer telkens nieuwe mensen. Ze komen vrijwillig naar ons toe, ze worden niet gestuurd. En voor die nieuwe mensen is het best spannend.” De activiteiten blijven tot eind van het jaar gehouden worden in het Wielercafé aan de Spinbaan.