Nieuws

Ontmoetingsfeest door Present en Gruitpoort

21 januari 2018

“Wat een prachtig feest!” Burgemeester Mark Boumans stak zaterdag 13 januari zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. In de Gruitpoort vond een ontmoetingsfeest plaats voor statushouders en hun Nederlandse ‘maatjesgezinnen’. Er was creativiteit, er werd gespeeld en er werd gegeten. De burgemeester benadrukte hoe belangrijk het is dat de nieuwe Doetinchemmers, met heel verschillende culturele achtergronden, vriendschapsbanden aanknopen met Nederlandse gezinnen. Dit helpt hen om onze cultuur beter te begrijpen, de taal machtig te worden en zich hier echt thuis te gaan voelen. De bijeenkomst werd georganiseerd door Present in samenwerking met De Gruitpoort. Het Rabobank-coöperatiefonds maakte dat financieel mogelijk. En de gemeente Doetinchem trakteerde de 90 aanwezigen op een rijk voorziene halal-maaltijd. Maar dat was aan het eind van het programma. Eerst werd er door de mannen gebeeldhouwd en geboetseerd, door de vrouwen gedanst en door de kinderen geknutseld en een circusact opgevoerd. Creativiteit verbindt over cultuurgrenzen heen! Dat is deze middag wel weer bewezen.

De bijeenkomst is een onderdeel van het ‘Meet & Connect’-project van Present. Daarbij worden gezinnen van statushouders gekoppeld aan Nederlandse gezinnen. Het doel is bouwen aan nieuwe vriendschappen door samen leuke dingen te doen, bij elkaar op  bezoek te gaan en elkaar een handje te helpen indien nodig. Het is voor beiden een verrijkende ervaring en het helpt de statushouders om de Nederlandse cultuur beter te begrijpen en de weg te vinden in onze samenleving.

Heeft u, alleen of met uw gezin, ook interesse om maatje te worden van een ‘nieuwe Doetinchemmer’, meldt u dan aan bij Present Doetinchem.

Dit feest werd mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, Provincie Gelderland en het coöperatiefonds van Rabobank Graafschap. Hartelijk dank!