Verhalen

Aan de slag voor meer groen en biodiversiteit

Veertien vrijwilligers uit Doetinchem en Gaanderen staken onlangs de handen uit de mouwen bij het project Sociaal Groen van Present Doetinchem. Deze actie wordt sinds 2019 in het voor- en najaar gehouden. Bewoners, die hun tuintjes willen verduurzamen/vergroenen maar dat door omstandigheden niet zelfstandig kunnen, krijgen een helpende hand toegestoken. De keuze valt dan vooral op voortuintjes, die in de buurt uit de toon vallen. Deze voor velen zichtbare verandering zorgt voor blije gezichten, zowel bij de bewoners zelf als bij hun buurtgenoten.

In de voorgaande elf edities werden tuinen opgeknapt, dit najaar kwam er nog een activiteit bij. Op verzoek van de gemeente werd Present betrokken bij de actie “Ben je nou helemaal betegeld”, die bedacht is door stichting Steenbreek. Op vijf zaterdagen konden inwoners een tuintegel omruilen voor een tuinplant. Daarmee konden ze hun tuin een beetje vergroenen. Ook werd voorlichting gegeven over het belang van vergroening. Bij Present konden mensen zich melden die mee wilden doen, maar niet in staat waren zelf een tuintegel om te wisselen. Een aantal vrijwilligers van Present namen dat voor hun rekening. Projectcoördinator Josefien Nahuis ziet deze vergroeningsactie als een mooie aanvulling op Sociaal Groen: “Bij onze tuinprojecten zorgen we er ook voor dat mensen meer voor groen kiezen dan voor bestrating”.

Naast de tegelactie werden ook drie tuintjes opgeknapt aan de Nieuweweg, de Sint Eustatiusstraat en de Slotlaan in Doetinchem. De goede voorbereiding door Adrie Rijneveld zorgde ervoor dat de vrijwilligers direct aan de slag konden. Adrie is ruim zes jaar vrijwilliger van Present en was hovenier van beroep. Hij zorgt dat het benodigde materiaal klaarligt en maakt ook de tuinontwerpen. Voor de tuinen, die eind oktober aangepakt zijn, werd gekozen voor een combinatie van beplanting en boomschors. Josefien Nahuis: “Adrie heeft veel kijk op biodiversiteit en duurzame beplanting. Die kennis en ervaring kunnen we goed gebruiken om de tuinen in te richten. En hij kijkt ook heel goed naar wat we kunnen hergebruiken. We maken bijvoorbeeld borderranden van oude stoeptegels.”

Ook de vrijwilligers waren positief over de voorbereidingen, waardoor de actiedag goed verliep. De tuin aan de Nieuweweg was bijvoorbeeld een week eerder al door een vriendengroep helemaal leeggehaald. De tuin was zwaar overwoekerd en er was geen model meer in te ontdekken. Bij het leeghalen werd langzaam duidelijk hoe de indeling ooit bedacht was en kwam de vorm weer een beetje terug.

Josefien Nahuis constateert dat er ook nieuwe verbindingen zijn gelegd. Er waren enkele vrijwilligers die nog niet eerder voor Present hadden gewerkt. En vanuit de Kruisbergkerk waren er vrijwilligers die graag in de eigen wijk iets wilden doen. Zij zorgden in de Sint Eustatiusstraat voor nieuwe beplanting en plaatsing van een tuinhekje. Daarnaast waren ook vaste vrijwilligers van Present actief.

Josefien: “Het weer was natuurlijk fantastisch. Onderling was het ook gezellig en je ziet direct resultaat. Je begint met een lege tuin en als je klaar bent heb je een aangelegde tuin. Dus dat is hartstikke leuk.”

Omdat nadrukkelijk gekozen wordt voor onderhoudsarme oplossingen kunnen de bewoners de tuin verder zelf onderhouden. De bewoner aan de Slotlaan is rolstoelafhankelijk en krijgt hulp van het Tuinteam van de Stadskamer. Een van de klussen was het stevig indammen van een coniferenhaag, waardoor voor het tuinteam het bijhouden nu beter te doen is.

Voor het gebruikte materiaal en de beplanting kreeg men steun van boomkwekerij Hartemink en Radstake Handelsonderneming uit Zelhem en de gemeente Doetinchem.