Vijftien vrijwilligers in actie door Tijdcollecte Present
Vijftien vrijwilligers, verdeeld over vier projecten, kwamen in actie na een Tijdcollecte van Present in Doetinchem. Met deze bijzondere vorm van collecteren wordt geen geld ingezameld, maar kunnen mensen een stukje van hun eigen tijd beschikbaar stellen voor een goed doel. Vanuit de Slangenburgse kerk, de Goede Herder kerk en de Housefires Community meldden mensen zich hiervoor aan.
Greetje van Vroonhoven, diaken bij de protestantse Slangenburgse kerk, vertelt: “In oktober is er altijd een diaconale zondag. Nelly de Vries, toen nog directeur van Present, kwam over haar inspiratie vertellen. Over waarom zij het werk van Present doet en wat zij er belangrijk aan vindt. Zij kwam met het idee om een tijdcollecte te houden. Mensen kregen allemaal een kaartje en ze mochten opschrijven of ze mee wilden doen en wat voor activiteit ze leuk vonden.” Dertien mensen gaven zich op om iets met Present te gaan doen.
Projectcoördinator Josefien Nahuis van Present Doetinchem combineerde dit initiatief met een Tijdcollecte tijdens de kerstavonddienst, die de christelijk-gereformeerde Goede Herderkerk samen met Housefires organiseerde. Dat leidde tot drie projecten op 21 en 22 februari en een vierde project op 15 maart.
Liesbeth Weyland ging samen met haar man en nog twee vrijwilligers vanuit de Slangenburgse kerk aan de slag in de wijk De Huet. Zij was al bekend met Present, omdat haar man al een paar keer aan projecten had meegedaan: “En dan komt er een verzoek voor de Tijdcollecte en dan denk je: ik kan wat betekenen! Het is heel fijn als iemand je dat op een presenteerblaadje aanreikt.”
Over het project zelf zegt ze: “Je komt in een situatie waar mensen hun eigen schaamte, hun eigen schroom opzij hebben moeten zetten. Hulp is daar wel heel erg hard nodig.” Een van de taken was het opruimen van een keuken en het labelen van alles wat ze daar aantroffen. Het was te veel om in één dagdeel te doen, daarom gaan de vrijwilligers binnenkort nog terug om de klus af te maken.
Een paar dagen na haar vrijwillige inzet vanuit de Tijdcollecte sloot ze zich ook aan bij de Present-activiteit Meet&Eat. En daar blijft het niet bij: “Ik hoop dat ik binnenkort verbonden word aan een statushouder, zodat ik daar vrij frequent contact mee kan hebben en we samen leuke dingen kunnen doen.”
Een ander project werd aangedragen door buurtcoach Marion Pleunis van Buurtplein. Ook hier hielpen vrijwilligers met het opruimen van een woning. Marion benadrukt het belang van dit ogenschijnlijk eenvoudige werk. Zij stelt dat de stadgenote, waarmee al een langdurig traject is doorlopen, zonder inzet van Present niet geholpen had kunnen worden: “Die Tijdcollecte, hoe waardevol is dat! Ik had er nog nooit van gehoord, maar met geld had dit probleem niet opgelost kunnen worden. Nu was het een paar uur de schouders eronder zetten, door mensen die elkaar nog niet kenden.”
Als buurtcoach ziet ze waar vrijwilligers kunnen worden ingezet: “In dit geval bij iemand die zelf al heel veel veerkracht heeft getoond en dat laatste stukje gewoon niet meer kan…. Dat er dan hele lieve mensen opstaan die komen helpen in een hele donkere periode, is ontzettend fijn en waardevol.”
Drie mensen gingen vanuit de Slangenburgse kerk naar woonzorgcentrum Clematis in Gaanderen. Greetje van Vroonhoven vertelt hierover: “Omdat het personeel geen tijd heeft om met de mensen te gaan wandelen, hebben wij dat gedaan. We hadden geluk dat het prachtig weer was. Eerst hebben we gezellig een kopje thee gedronken en toen heeft de zorg de mensen in de jassen geholpen. Zodra iedereen in een rolstoel zat zijn we op pad gegaan. Na de wandeling hebben we gezellig zitten kletsen. Het wordt gewaardeerd dat je dan een praatje maakt en belangstelling toont voor iemands verleden. Ik sprak met een bewoner die van auto’s hield. Hij had vroeger een Audi 80 gehad, dus we hebben even gezocht op internet of we daar een plaatje van konden vinden. Nou, daar werd hij helemaal blij van.”
Een van de vrijwilligers wil zich vaker inzetten. Josefien Nahuis gaat hem koppelen aan een recent ontstaan groepje vrijwilligers, dat maandelijks op een donderdagmiddag gaat wandelen met ouderen.