Nieuws

15 jaar Present in Ede – Individueel Begeleider Bettina Wolleswinkel vertelt

7 mei 2024

15 jaar Present in Ede. Gedurende 2024 maken we graag iets zichtbaar van de impact die de inzet van vrijwilligers heeft gehad in de afgelopen 15 jaar. Bettina Wolleswinkel, Individueel Begeleider bij Opella, weet ons regelmatig te vinden als ze ziet dat een van haar cliënten hulp kan gebruiken. Wat zijn haar ervaringen met Present en vrijwilligerswerk?

Bettina: “Vanuit mijn rol als Individueel Begeleider sta ik naast een cliënt. Daarbij is het soms zoeken in hoeverre ik zelf dingen met hen oppak en welke zaken we uitbesteden. Ook omdat je al snel denkt dat er kosten bij komen kijken. Via een collega die mij inwerkte hoorde ik over Present. Stichting Present is wel echt een begrip binnen Opella. Ik heb toen gewoon eens gebeld als ik zag dat er bij iemand geschilderd of schoongemaakt kon worden. Het contact met Present loopt gewoon goed, dat is fijn.  

Alles wat Present heeft gedaan biedt meer levensvreugde aan de mensen en zorgt voor herstel van de verdrietige omstandigheden die zij hebben gehad. Er vallen bijna altijd tranen en er ontstaan mooie gesprekken! Vanuit mijn rol kijk ik vaak ook naar de eigenwaarde: wat heb je nodig? Dat Present vanuit de zijlijn de praktische dingen oppakt is daarbij heel fijn. Als er in huis praktische klussen zijn aangepakt merken mensen op dat er iets van hun leven te maken valt. Ze voelen dat er naar hen wordt omgekeken, wat ervoor zorgt dat mensen beter in hun vel zitten. En dat zorgt er weer voor dat iemand zichzelf beter gaat verzorgen.    

De kerstactie was echt prachtig, dat deed zichtbaar wat bij mensen. Dat vrijwilligers de kerstboodschap van vrede op aarde en liefde voor je naaste zo aan anderen laten blijken. Ook nog eens in hun eigen vrije tijd en vanuit hun eigen portemonnee om iets voor een ander te kunnen betekenen, zij doen dat gewoon!  

Het is mooi waar Present voor staat, ik ben heel enthousiast over hun concept. Ik zou Present omschrijven als daadkrachtig, mensgericht en succesvol. Daadkrachtig omdat zij (Thomas en Christel) binnen korte tijd enorm gemotiveerde vrijwilligers geregeld hebben die het ‘gewoon even’ gaan doen. En het is dan ook gewoon gebeurd! Het voelt voor mij als toveren en dat vind ik daadkrachtig. Het mensgerichte zie ik in de intentie die achter Present zit. Die is erg goed. Ze willen hiermee de wereld een beetje beter maken en dat doen ze ook! Dit laat zien dat er nog iets goed is in deze harde maatschappij. En succesvol omdat het ook gewoon veel positief effect heeft. Het werkt voor hun eigen bestaanszekerheid want ze kunnen als stichting bestaan, maar ook in situaties van hele gewone mensen. Ik vind hen ook succesvol omdat ze het voor elkaar krijgen om zoveel klussen op te pakken in een jaar, zonder echte vakmensen. Petje af voor Present.”