Nieuws

De koffie komt later wel

6 december 2022

Daar zit ik dan, met moeder en zoon aan de keukentafel op een doordeweekse avond. GeJa en Herman; ik heb hun namen al zo vaak gehoord.  Want wat een klussen hebben zij al gedaan samen met gezin, bekenden en ook vrienden van de kerk. Ik ben  benieuwd wat hen beweegt om al meer dan 13 jaar lang actief te zijn  als vrijwilligers bij Present.

GeJa vertelt: ‘Ik kon de kinderen niet alleen thuis laten dus nam ze mee. Dat was vaak even uitproberen. Ik herinner me een klus toen Herman 14 was. We gaven hem een kelderkast om op te ruimen. Als je de kast open deed kwam het je tegemoet, zo’n kast. Geen idee wat daaruit zou komen maar we stonden versteld. De boel was opgeruimd, gesorteerd en geordend aan het einde van de dag. Zo leer je met klussen je eigen talenten kennen. Mijn dochter had die focus niet en liet liever het hondje uit’. ‘ En ik heb zelf ook vaak dingen gedaan waar ik zelf van dacht dat het niets voor mij was’. Hoe mooi dat ieder ook zo zijn talenten heeft en ook leert kennen.

Dat ordenen is een aangeboren talent waar Herman veel plezier uit haalt blijkt nu ook al die jaren later. ‘De mooiste klussen om te doen zijn opruimen, ordenen, naar de stort of met een uitdaging als het dak op’. Dan zie je resultaat en help je echt iemand aan een frisse start’. Herman is goed in een situatie analyseren en dan plannen hoe het het beste aan te pakken.

Welke klus herinneren jullie je nog goed? Dat was een klus waarbij het vuil in de gootsteen wel 10 cm dik stond, is GeJa’s directe reactie. Een huis waarvan je dacht: daar kan een professioneel desinfectie bedrijf eer aan behalen. En daar sta je dan met je emmer en schuursponsje. Het resultaat was verbluffend. Aanpakken en aan de slag is dan het motto.’

Herman denkt bij deze vraag direct aan een klus waarbij hij een mooi gesprek had met ouders van een autistische zoon. Omdat hij daar wel iets van zichzelf in herkende, kon hij heel open met hen praten en inzichten geven over hoe het dan werkt in iemand hoofd en hoe daar het beste mee om te gaan. Hoe mooi dat zo’n contact tot stand komt.

Wat GeJa en Herman tijdens klussen ook vaak proberen is om de hulpontvanger te betrekken bij de klussen die ze doen. Zelf kunnen ze ook niet alles, maar met een praktische houding en een YouTube filmpje kom je al een eind. Als je zelf zo nieuwe skills kunt leren kan diegene die we helpen dat ook. En het geeft hun zelfvertrouwen vaak een boost. Je kunt meer dan je denkt.

En kijk uit: want voor je het weet ben je met hen aan het klussen. Hun houding van ‘gewoon doen’ is aanstekelijk. ‘Je wordt er blij van, het is gezellig, het geeft voldoening en is een kleine moeite met groots resultaat en veel blije gezichten’. Zo zien zij het. Zo nam GeJa haar boekhouder mee en die wil nu vaker mee klussen, net als een stagiaire. En ook vrienden uit de kerk ontkomen er niet aan. De koffie komt later wel.