Projectbegeleider Marline: “Er is altijd een oplossing”

08-06-2021

Door Els van Schijndel 

We zitten aan de keukentafel bij Marline thuis met thee en paaseitjes. Ik voel me er direct thuis en we hebben een fijn en open gesprek. Een uitspraak die me bijblijft is: ´Iedereen is toegerust voor zijn eigen lot´. Door haar levenservaring is deze uitspraak haar eigen geworden en het is ook wat haar bij Stichting Present helpt in haar werk als vrijwillige projectbegeleider. En dat is zo. Het is betrokkenheid vanuit een positieve praktische houding om iemand weer een duwtje in de goede richting te geven en zonder verantwoordelijkheid over te nemen. 

Via een vriendin kwam Marline bij Present terecht. Ze was op zoek naar vrijwilligerswerk dat haar achter de voordeur bracht om haar werk als docent sociale studies te voeden.  En ze is niet meer weggegaan, ook na haar pensioen niet, nu vier en een haf jaar geleden. Ik begrijp het wel, want het is niet alleen het achter de voordeur wat Marline beweegt dit vrijwilligerswerk te doen. Dat voel je door alles heen. Dit is haar op het lijf geschreven. 

Marline is praktisch, flexibel, houdt ervan als dingen anders lopen en heeft de instelling ´er is altijd een oplossing´.  Ze kan helder en streng zijn op een prettige manier, is hoe ik het ervaar, en zoals ze het zelf zegt: ´soms is er strakke aansturing nodig en ben ik als een moeder die haar kroost vrijwilligers aan het werk zet. Met liefde voor de klus, want het moet wel goed gebeuren in de tijd die er is, we hebben vaak geen mogelijkheid om nog een keer terug te komen. Je bent echt van toegevoegde waarde en dat geeft voldoening’.  

Voor mij als ‘verse’ Presenter geeft het telkens weer energie om verhalen te horen. In deze weer de motivatie en van een trouwe vrijwilliger. Het is echt een energie die stroomt tussen mensen die hulp nodig hebben en mensen die dat willen geven. Marline omschrijft het zelf als: ‘ik geef niet om te ontvangen als je begrijpt wat ik bedoel. Het geeft voldoening maar dat is niet mijn doel. Het is een beweging die op gang komt´.  

En ik begrijp het. Het is inderdaad een stroom die op gang komt en die me doet denken aan de film ‘paying it foward’. Het uitvoeren van een praktische klus is zoveel meer dan ‘afvinken’. Het heeft voor alle betrokkenen een positieve impact die weer een verder effect heeft. 

Dank Marline voor dit mooie besef weer en let’s keep up the good work!  

Ook vrijwillige projectbegeleider worden en groepen vrijwilligers aansturen? Kijk hier voor meer informatie. 

Lees meer...