Stage bij Present

24-10-2019

Vier leerlingen uit 4 havo/vwo van het Augustinianum hebben in oktober een week stage gelopen bij Present Eindhoven. Tijdens hun stage maakten ze kennis met wat Present nou precies doet, en hebben ze ook zelf geholpen met het opknappen van een woning en geleerd van een vrijwilliger waar je op moet letten als je muren gaat texen. Ook hebben ze ook mee geholpen met het leggen van laminaat en de ramen en deuren schoongemaakt van dat appartement. Daarnaast hebben ze in deze week een aantal mensen geïnterviewd die regelmatig betrokken zijn bij het werk van Present: een hulpverlener, een vrijwillig en een projectbegeleider. De leerlingen hebben een leuke en leerzame week gehad. Hun ervaringen lees je hieronder.

Carst – Interview met hulpverlener Deniz

Hallo ik ben Carst en ik heb afgelopen week stage gelopen bij Present Eindhoven. Present is een stichting die een brug slaat tussen mensen die andere mensen willen helpen en mensen die hulp nodig hebben.

Vaak komen mensen die hulp nodig hebben in contact met Present via een hulpverlener. Een van die hulpverleners is Deniz. Deniz werkt al 4 jaar bij Wij Eindhoven als generalist en zit al in de hulpverlening sinds haar 19e. Deniz is generalist geworden omdat het haar een goed gevoel geeft om mensen die het hard nodig hebben te helpen. Een generalist probeert mensen op verschillende manieren hulp te bieden en dingen voor ze te regelen, zoals stichtingen zoals Present vragen of zij willen komen helpen om die persoon zijn huis op te knappen.
Deniz komt met deze mensen in aanraking als de persoon zelf hulp vraagt bij Wij Eindhoven of iemand anders hulp voor die persoon vraagt. Als generalist kom je bijna alle problemen tegen maar grote schulden en mensen die gewoon niet weten hoe ze dingen moeten regelen komen het meest voor. Voordat Deniz echt begint met mensen helpen stelt ze eerst een plan met ze op over wat de mensen nodig hebben om in hun eentje weer verder te kunnen. Deniz komt veel verschillende mensen tegen en heeft voor iedereen ook een andere aanpak nodig om ze te helpen. Het komt helaas ook wel eens voor dat de persoon niet kan of niet geholpen wil worden en moeten die mensen weer helemaal opnieuw beginnen. Maar gelukkig gaat het ook vaak goed en zijn de hulpontvangers blij met de hulp die ze gekregen hebben en weer een normaal leven kunnen gaan leiden.

Ik vond de het een hele leuke week en heb veel geleerd tijdens het klussen. En ik vond het ook leuk dat ik het voor iemand deed.

Mathijs – Interview met projectbegeleider Marline

Ik ben Mathijs, ik zit in 4 havo van het Augustinianum en ik heb een week stage gelopen bij Present. Present is een organisatie die werkt  met vrijwilligers. Zij willen hulp geven aan mensen en mensen  helpen die echt hulp nodig hebben. Met van alles, zoals: schilderen, verhuizen, opruimen en poetsen. Maar ook bingo doen met ouderen of buiten een wandeling met hen maken.

Deze week had ik als begeleider Marline, 67 jaar. Bij Present is zij projectbegeleider. Zij zorgt dat een project gedraaid kan worden. Bij de start van een project gaat ze eerst op projectbezoek bij de hulpontvanger en de contactpersoon van de helpende groep. Bij Present is het zo als er bijvoorbeeld geverfd moet worden dan regelt de hulp ontvanger de verf. Present, en dus Marline, kijken of er nog materialen nodig zijn om te verven, dit doet ze in overleg met present en de hulpontvanger. Dit doet zij al negen jaar.
Het leukste project wat zij heeft gedaan is dat er 4 cellisten naar een zorgplek kwamen voor mensen met een verstandelijke beperking. De mensen met de verstandelijke  beperking vonden het zo leuk en genoten er zoveel van dat ze  gingen dansen, huilen en na afloop omhelsden ze de cellisten. Het betekende zoveel voor hen. Maar ook andere projecten vindt ze leuk en projecten zoals met ons.

Zelf vond ik deze week zeer leerzaam en leuk. Buiten dat ik nu een beetje weet hoe ik moet schilderen en vloeren leggen, heb ik ook  gezien dat wij wat kleins wij doen, maar hoeveel het betekent voor de hulpontvanger.

Joep – Interview met vrijwilliger Willy

Hallo, mijn naam is Joep en ik ben leerling uit 4-VWO van het Augustinianum in Eindhoven. Ik heb een week stage gelopen bij Present in Eindhoven. Daar heb ik meegeholpen bij een praktisch project. Ook heb ik iemand geïnterviewd die als flexer bij Present werkt. Een flexer is iemand die zich individueel heeft opgegeven als vrijwilliger bij Present. Hier een korte samenvatting van wat ze in dat interview gezegd heeft:

“Hallo ik ben Willy, ik ben nog net 61 jaar oud en ik heb een dochter en een zoon. Ik heb voor ik kinderen kreeg voor Natlab van Philips gewerkt. Toentertijd was Philips helaas nog niet zo vooruitstrevend, dus toen ik kinderen kreeg moest ik stoppen met werken. Vanaf die tijd heb ik eigenlijk altijd vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb in schoolbesturen gezeten, of in andere besturen. Maar daar had ik op een gegeven moment een beetje genoeg van, omdat daar ook veel administratieve dingen en vergaderingen bij komen kijken. Toen ben ik bij Present gaan werken. Dat vind ik heel leuk, want je maakt iets af en iemand is er heel blij mee. Dat vind ik het leuke van het werk.
Het bestaat uit allemaal verschillende dingen. Ik ben zo’n beetje één van de twee behangers van Present, dus als er behangklussen zijn doen wij dat vaak samen. Verder is er texwerk, schilderwerk en poetswerk. En als er in de tuin niet te veel gesjouw of zwaar werk moet plaatsvinden, knap ik ook nog wel eens een tuin op. Ik vind het eigenlijk ook wel een eer dat de hulpvragers de mensen van Present zo vertrouwen dat ze je dingen laten zien waar ze zich eigenlijk voor schamen. Dan vertrouwen ze je er natuurlijk ook mee dat je dat ook voor je houdt.
Het leukste project tot nu toe, vind ik een behangklus voor een vrouw uit Iran of Irak, die gevlucht was. Daar hadden we haar kamer behangen. Ik weet nog dat we binnen kwamen en we dachten, als het maar geen patroonbehang is, want dat is heel lastig. Maar het was behang met hele grote bloemmotieven erop van wel 30 tot 40 centimeter. Het was eerst puzzelen om het goed te krijgen, dus we waren al een half uur bezig en toen hadden we er nog geen behang opzitten. Maar toen we eenmaal waren begonnen was dat wel heel leuk.
Maar er zijn natuurlijk ook minder leuke dingen bij Present. Zoals een huis dat vreselijk vies was en waar ik toen bezig was en me afvroeg of dit wel goed was voor mijn eigen gezondheid. Dat was niet leuk, maar dat heb ik ook doorgegeven aan Present en ik heb na die tijd ook nooit meer zo’n smerig klusje gehad. Dus ik denk dat ze zich daar wel wat van aangetrokken hebben.”

Ik, Joep, vond de stage heel leuk. Je kijkt echt anders naar de wereld en hebt meer begrip voor de mensen die het minder goed hebben. Ook heb ik geleerd om te texen en hoe je laminaat moet leggen. De laatste dag hebben we ook de bewoner gezien en die was heel blij dat wij het huis hebben opgeknapt. Dat doet ook wel iets met je. Kortom, ik vond het een heel leuke stage!

Lees meer...