Laura: ‘De eenzaamheid van Annette raakte mij’

14-09-2020

Als kind is Annette* al in haar huidige woning in Enschede komen wonen. Nu ze gepensioneerd is, woont ze er nog steeds. In de loop van de jaren heeft ze veel tastbare herinneringen bewaard. Zóveel dat alle kamers van het huis vol zijn geraakt en Annette het overzicht is verloren. Waar begin je met opruimen en hoe pak je dat aan als je ook nog eens kampt met een lichamelijke beperking?

Hulpverlener Bertus riep de hulp van Present in en er kwam een groep enthousiaste meiden helpen om orde te scheppen. Laura Miessen en haar vriendinnen hebben Annette geholpen om in één ochtend de kamers op te ruimen en vulden een container met oude spullen.

Waarom kiest een vriendinnengroep ervoor om op een zaterdagochtend te gaan helpen? Laura vertelt: ‘Het is mooi om iets voor iemand anders kunnen betekenen in één dag. Bovendien is het gezellig om dit samen met een groep studenten te doen. We vinden de opzet van Present goed: je één dag inzetten met een groep die je zelf uitkiest bij een klus die bij je groep past en met begeleiding vanuit Present.’

‘Wat me raakte bij dit project was de eenzaamheid van Annette,’ vervolgt Laura. ‘Als je studeert of werkt lijkt sociaal contact vanzelfsprekend, daarom is het zo lastig en eenzaam als je in een situatie zoals deze belandt.’

Annette zelf vond het heerlijk dat er een gezellige groep meiden een ochtend bij haar langs kwam om te helpen. Ze is dankbaar voor de hulp die geboden werd en nu haar woning flink is opgeruimd, krijgt ze weer moed om positief naar de toekomst te kijken.

*De naam Annette is vanwege de privacy gefingeerd

Foto’s: Peter Geul