Josefa ter Horst – bestuurslid

Josefa ter Horst is algemeen bestuurslid bij stichting Present. Als onderdeel van het traineeship bij stichting Present, heeft Evelien Hannink Josefa mogen interviewen over haar functie binnen het bestuur. 

Hoe ben je bij present terecht gekomen?
Present ken ik vanuit de kerk.

Hoe is de mogelijkheid om een taak binnen het bestuur op jou te nemen tot stand gekomen?
De voorzitter van Present heeft mij benaderd om als algemeen bestuurslid bij Present te komen zodat ik met mijn expertise vanuit de zorg mee kan denken binnen de organisatie.

Wat is jouw taak binnen het bestuur?
In de rol als bestuurslid kijk ik mee hoe de coördinatoren de jaarplannen vaststellen en monitoren op de resultaten. De beleidsafspraken proberen we sterker neer te zetten binnen de gemeente Enschede. De landelijke Stichting Present dient als vraagbaak en adviseur. We kijken welke signalen met elkaar geleefd en beleefd worden. Vanuit het bestuur zien wij steeds meer dat wanneer er enthousiaste verhalen zijn, het een soort energie aanjager wordt om de interne processen efficiënter te mogen inrichten, zonder uit het oog te verliezen dat je voor kwetsbare mensen werkt. Daarnaast hou ik mij bezig met beleidsmatige taken, zoals het inspelen op toekomstige ontwikkelingen.

Hoe lang ben je betrokken bij het bestuur?
3 kwart jaar.

Wat vind je ervan om betrokken te zijn bij stichting Present?
Meedenken en meegroeien met de organisatie. Op het moment wanneer je als organisatie successen hebt moet je die blijven vasthouden maar zeker ook vieren. Het is belangrijk kritisch te blijven in deze maatschappelijke ontwikkeling, daarin zie je steeds meer dat de burger een prominente rol krijgt. De kwetsbare groep heeft vaak een ‘steuntje in de rug’ nodig. Wat ik hier erg mooi aan vind is dat vanuit de professional, via present, kwetsbare groepen op deze manier hoop en liefde mogen ontvangen.

Wat is voor jou de meerwaarde van stichting present?
Verbinding. En dat je elkaar kunt helpen met respect vanuit een professionele onderbouwing.
Daarnaast vind ik het mooi dat er altijd een match is tussen vraag en aanbod. De coördinatoren kijken heel goed wat een vrijwilliger aanspreekt en sluiten aan bij de kracht van de vrijwilligers.

Wat wil jij bereiken met jou taak als algemeen bestuurslid?
Ik heb 41 jaar in de zorg gewerkt en onder andere leidinggevende taken gehad, met de taken die ik nu heb binnen het bestuur kan ik mijn expertise kwijt en krijg ik de mogelijkheid om mij te blijven ontwikkelen. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat ik niet op een eiland kom te zitten, maar dat ik aan een doel werk waardoor ik nieuwe energie krijg.
Tot slot wil ik mijn netwerk laten weten, als ambassadeur, dat deze mooie en fijne organisatie bestaat. Dat mensen zich geroepen voelen om een bijdrage te leveren aan stichting Present!