Maaltijd do’s & don’ts

Je ontvangt vluchtelingen als gast in jouw huis. Deze mensen komen uit een andere cultuur en zijn vaak nog maar vrij kort in Nederland. Hieronder vind je een aantal do’s en don’ts rondom de maaltijd voor een geslaagde avond.

Wat kan ik mijn gasten aanbieden?

  • We gaan er van uit dat je een volwaardige warme maaltijd bereidt. Cultureel zullen de meeste vluchtelingen gewend zijn om 2 keer per dag warm te eten.
  • Uit respect voor mensen met een moslimachtergrond is het gebruik van varkensvlees niet wenselijk. Koken zonder varkensvlees is in alle gevallen het meest ‘safe’. Als je gasten geen alcohol nuttigen, is het respectvol dat zelf ook niet te doen;
  • Incidenteel geven gasten aan graag ‘halal’ te willen eten. Als dat zo is, stemmen wij dit met het gastgezin af. Mocht je daar geen bericht van hebben gekregen, dan hoef je daar geen rekening mee te houden;
  • Er zijn in Enschede diverse halal-slagers, je kunt hier een overzicht vinden.
  • Welk eten? Kook vooral wat je lekker vindt. Sommigen gastgezinnen kiezen voor allemaal verschillende kleine gerechtjes, dan kan iedereen proeven en kiezen wat hij wil. Hollandse pot kan natuurlijk ook. Aan jou de keus!

Je bent in jouw eigen huis. Houd je gewone rituelen aan rond de maaltijd, enz.. Probeer ze ook uit te leggen aan je gast(en).
Het zou goed kunnen dat je gast maar weinig eten en drinken van je aanneemt. Dit kan twee redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of je gast verwacht dat je aandringt. In de Oosterse cultuur is het heel gewoon om 3 tot 4 keer te vragen of iemand iets wil drinken. Pas bij de 4e keer komt er een ‘ja’. Je kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’, ook kun je het gewoon voor hen op tafel zetten. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.