Nieuws

Meer dan 100 vrijwilligers helpen bij inrichting opvanglocatie Noordmolen

5 juli 2022

Op 1 juli moest het klaar zijn: de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in de Noordmolen. Het gebouw moest worden getransformeerd van kantoorgebouw naar een ruimte die geschikt is om te wonen en te slapen. Er werd door de aannemer al druk verbouwd, maar de kamers op drie etages moesten natuurlijk ook worden ingericht, zodat het geschikt werd voor bewoning. Dat betekende: geleverde bedden naar de kamers brengen en in elkaar zetten en voorzien van matrassen en kussens, kasten op de goede plek zetten, tafels en stoelen schoonmaken en naar de kamers brengen, gordijnen ophangen, schoonmaken en stofzuigen. Om dit voor elkaar te krijgen nam de Gemeente Enschede Stichting Present in de arm, die haar grote netwerk van vrijwilligers in actie bracht om te helpen.

Present werkt in groepsverband en organiseert voor organisaties, kerken, verenigingen en bedrijven actiedagen waarbij ze zich vrijwillig inzetten voor de zwakkeren in Enschede. Diverse organisaties hadden al bij Present aangegeven in de maand juni graag iets te willen betekenen voor Enschede. Deze zijn ingeschakeld om te helpen bij de Noordmolen. Studenten van studentenverenigingen Alpha en RSK deden mee en ook de Ontmoetingskerk en de PKN Glanerbrug hebben geholpen. Daarnaast hebben de bedrijven Equinix, Xsens / Movella, Mazars en Voskamp Groep de handen uit de mouwen gestoken. Alles onder begeleiding van Present, die zorgde voor de afstemming met de Gemeente Enschede.

Ontmoeting is bij Present altijd het hoofdingrediënt van een actiedag. Daarom werd er bij deze actie nauw samengewerkt met de organisatie NuTwente. Op de dagen dat groepen vrijwilligers via Present aan de slag gingen, hielpen ook Oekraïense vluchtelingen mee. Op die manier ontstonden er mooie contactmomenten en konden de vrijwilligers kennismaken met de mensen die daadwerkelijk in de opvang zouden gaan wonen. Zo hebben meer dan 100 Enschedese en Oekraïense vrijwilligers meegeholpen om de opvanglocatie klaar te maken voor gebruik.

Een greep uit de reacties van vrijwilligers:

  • Het zal me bijblijven om te zien hoe de vluchtelingen weer proberen om hun leven op te pakken na zo'n drastische verandering (student Alpha)
  • Het is fijn om een steentje bijgedragen te hebben bij het realiseren van een opvanglocatie (medewerker Equinix)
  • Het gaf een goed gevoel om iets voor de Oekraïners te kunnen doen (kerklid PKN Glanerbrug)
  • Het heeft mij erg geraakt, vooral de verhalen van de Oekraïense vluchtelingen over de oorlog dit er nu heerst (medewerker Voskamp Groep).

We zijn enorm trots op de Enschedeërs die hieraan hebben bijgedragen!