Nieuws

Sociaal Tuinieren Festival in Stevenfenne: tuinen opknappen en elkaar ontmoeten

12 september 2022

Enschede - Van 19 tot en met 23 september, in de aanloop naar Burendag (24 september) organiseren SVEN Incluzio en Stichting Present het Sociaal Tuinieren Festival in de wijk Stevenfenne. Drie dagen worden er uitgetrokken om dertien tuinen aan de Landbouwstraat om te toveren tot duurzame, groene en onderhoudsvriendelijke tuinen. Uiteraard onder het genot van koffie, thee en een lunch. De Festivalweek wordt afgesloten met een barbecue met alle betrokkenen.

En dat zijn er nogal wat. Om dit evenement te laten slagen hebben 12 partijen de handen ineen geslagen. Bewoners, vrijwilligers van Present, basisschool CBS De Koning, Stichting Surplus, Het Stevenfennehuis, Viridi Hoveniers, leerlingen van het Zone College en Het Stedelijk Diekman, allemaal werken ze samen bij dit driedaagse buurtfestival. Het wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit het Wijkbudget Stadsveld, de Provincie Overijssel en het Oranjefonds.

Sociaal Tuinieren houdt in dat vrijwilligers tuintjes opknappen en onderhouden bij ouderen en kwetsbare mensen die dat zelf niet (meer) kunnen. Deze mensen hebben vaak gezondheidsproblemen, weinig financiële middelen en een beperkt sociaal netwerk. Tijdens het Sociaal Tuinieren Festival gaan groepen vrijwilligers onder deskundige begeleiding aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en eco-vriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud van hun tuin. Zo werkt Sociaal Tuinieren aan het doorbreken van sociaal isolement en ontstaan er prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Tegelijkertijd draagt het bij aan meer groen en biodiversiteit in de wijk, een nette leefomgeving en betere klimaatbestendigheid. Het Sociaal Tuinieren Festival vindt plaats op maandag 19, donderdag 22, en vrijdag 23 september in de Landbouwstraat in de wijk Stevenfenne. Aanmelden en informatie via Sigrid Binksma van SVEN Incluzio 06-15093370 / sbinksma@incluzio.nl