Afscheid trainees

10-10-2019

Afgelopen half jaar hebben in totaal vier trainees meegekeken en -gewerkt in de ‘keuken’ van Present Enschede. We deden mee aan een landelijke proeftuin op initiatief van het kabinet, om te onderzoeken hoe Maatschappelijke Diensttijd het best vormgegeven kan worden.

In Enschede hebben de trainees op verschillende niveaus kennis gemaakt met het werk van Present. Tijdens het traineeship werden ze uitgedaagd op het gebied van projectmanagement, armoedebestrijding en maatschappelijke hulpverlening. Een mooie manier voor jongeren om zichzelf in te zetten voor een ander en tegelijkertijd hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen. Daarnaast hebben de trainees diverse landelijke trainingen en cursussen gevolgd.

Maar hoe vonden de trainees het zélf bij Present?

‘Het mooiste hier is de aandacht voor elkaar, binnen de organisatie. Dat het belangrijk is, en dat dat kan tijdens het werk. Het is maar een kleine moeite om óm te zien naar elkaar.  In het begin kostte het moeite om te gaan redeneren vanuit de vrijwilligers en niet vanuit het probleem. Maar het blijkt mooi te zijn om andersom te werken: in plaats van problemen oplossen kijken naar welke mogelijkheden je kunt benutten. Het is omdenken in het bestaande systeem, mooi om te zien dat je niet altijd tegen een systeem hoeft aan te trappen om het te veranderen, maar het ook kunt omdenken.’

‘Ik keek ervan op dat er veel meer achter Stichting Present zit dan ik in eerste instantie dacht. Het is niet alleen bellen, maar het is een hele grote organisatie. Leuk om te zien wat er allemaal voorbij komt. Ik heb bij Present ontdekt dat verbinding maken een kant is die ik graag wil ontwikkelen. Het is ook werk dat echt betekenis heeft: je inzetten voor je stad. Dat is een verschil met commercieel werk. Ik vind het fijn om onderdeel uit te maken van een organisatie die zich inzet voor een ander.’

Op onze website De Beste Vacature Ever lees je meer over Maatschappelijke Diensttijd bij Present. We zijn alweer volop bezig met het ontwikkelen van een vervolg, dus houd onze website en social media in de gaten voor nieuws.