Waarom Present geld nodig heeft

Wij zijn een organisatie die bemiddelt tussen vrijwilligers en hulpvragers; we ZIJN GEEN vrijwilligersorganisatie.

“O ja, Present Gouda. Dat ken ik wel. Dat is toch die vrijwilligersorganisatie.. Werk je daar joh? Wat leuk zo’n vrijwilligersbaan. Goed dat je dat doet. Wat? 20 uur per week? Maar je moet toch ook ergens van leven?”
Dit zou zo maar een deel van een gesprek kunnen zijn dat onze medewerker onlangs nog heeft gevoerd. Omdat we dit soort dingen vaker horen, en er best veel aannames in zitten die niet kloppen, willen we toch eens uitleggen hoe dat nou allemaal zit bij Stichting Present Gouda.

Voor vrijwilligers, door professionals

Stichting Present Gouda slaat een brug tussen mensen die willen helpen en mensen die hulp kunnen gebruiken. Dat is in het kort onze missie. Om dit uit te voeren maken we gebruik van vrijwilligers, maar om dit te organiseren hebben we professionals nodig. Mensen die weten waar ze het over hebben als het gaat om hulpverlening, maatschappelijke organisaties, verantwoordelijkheid, bemiddeling en dienstverlening. En die met volledige aandacht, expertise en ervaring de projecten goed op kunnen zetten en begeleiden. Juist doordat onze organisatie gerund wordt door een betaalde professional, kunnen wij de beste hulpverlening organiseren.

We zijn een organisatie die het aanbod van de vrijwilligers koppelt aan de vraag van de hulpontvanger. En die daarbij goed kan inschatten welke groep of individuele vrijwilliger bij welke hulpvraag past. Niet alleen vanwege het aanbod, maar ook in de mensen-match, meestal is er immers sprake van schrijnende, moeizame en kwetsbare situaties. We zijn een organisatie die gespecialiseerd is in het snel uitfilteren van de daadwerkelijke vraag en weten dit zo snel mogelijk te koppelen aan het best passende aanbod. En dat meer dan 150 keer per jaar. We zijn een organisatie die het contact onderhoudt met de hulpverleners en maatschappelijke organisaties en alle andere spelers in het maatschappelijke veld, zodat er altijd een helder beeld is van de behoefte en gebeurtenissen in de stad. Voor alle aspecten van de werkzaamheden van Present Gouda is expertise nodig. Alleen met experts kunnen wij de kwaliteit en betrouwbaarheid blijven geven waar we bekend om staan. Kortom, wij zijn bemiddelaars in vrijwilligerswerk en geen vrijwilligersorganisatie.

Present is een belangrijke schakel is binnen het bestaande aanbod aan hulpverlening, en een volwaardige partner binnen het maatschappelijke veld. Een project van Present bespaart vaak veel kosten. Investeren in Present is aantrekkelijk voor financiers.

Ja, wij worden betaald

Daar zijn we ook heel open in. We hebben een vast kantoorteam bestaande uit een algemeen coördinator, een relatiemanager voor fondsen en bedrijven, een administratie vrijwilliger en een vrijwilliger communicatie. Binnen het vaste team, is er 1 betaalde medewerker, de algemeen coördinator, voor 0,6 fte en een medewerker die op zzp-basis wordt ingehuurd, daar waar nodig. De algemeen coördinator heeft een arbeidscontract en verdient een salaris. Een normaal salaris. Geen bedrag waar ze rijk van wordt, maar wel een bedrag waar we ons werk voor kunnen doen. In onze jaarverslagen laten we precies zien hoe onze giften, subsidies en sponsorgelden worden besteed. Elk teamlid geeft meer dan waar hij of zij voor betaald wordt. Omdat we het belangrijk vinden. Omdat het er toe doet. Omdat we graag willen dat omzien naar elkaar weer gewoon en vanzelfsprekend wordt in Gouda.

Naast onze betaalde kracht, maken we ook achter de schermen gebruik van inzet van vrijwilligers, op kantoor en daarbuiten. Er is veel te doen en niet voldoende geld om alles door betaalde professionals te laten doen. Gelukkig zijn er ook mensen die graag willen helpen, willen leren en willen groeien. Terwijl ze bijvoorbeeld naar een andere baan zoeken. Of omdat ze geen vaste baan aankunnen wegens gezondheidsproblemen.

Wil je lezen hoe dit in een concrete situatie werkt, lees hier dan verder of lees de maatschappelijke impact van Present.
Wil je meer weten over hoe Present Gouda precies werkt? Neem dan contact met ons op.
Wil je ons helpen ons werk nog beter en vaker te kunnen doen? Word vriend of donateur of doe mee met je bedrijf. Samen staan we sterk!