Aan het woord: Sociaal Werker Elzeline van der Neut

19-11-2019

Elzeline van der Neut is Sociaal Werker bij Sociaal Team Gouda. Deze organisatie ondersteunt burgers op allerlei levensgebieden, zoals inkomen, huisvesting, opvoeding, relatie, ontwikkeling, etc. Wanneer haar cliënt niet over voldoende financiële middelen of een sociaal netwerk beschikt om een probleem aan te pakken, vraagt Elzeline weleens hulp aan Present Gouda. Door deze samenwerking zijn al meerdere mensen geholpen en Elzeline neemt altijd weer een enthousiaste rol in bij ieder project. Ze staat voor iedere cliënt die zich meldt klaar en daarmee is ze meer dan Present. Wat is haar visie en wat kunnen we van Elzeline leren?

Wat houdt jouw rol als Sociaal Werker in?
“Ik begeleid de mensen die zichzelf hebben gemeld bij ons. Dat begint met een gesprek waarbij we ontdekken wat er precies aan de hand is. Ik beantwoord de eerste vragen, noteer hun zorgen en wat hun wensen zijn. Daarna maken we afspraken over de hulp die ze willen en/of nodig hebben en bij wie ze dat kunnen vragen. Ik ben voor de cliënten dus adviseur, contactpersoon en ondersteuner bij het traject.”

Hoe zet jij jouw kwaliteiten in om de cliënten zo goed mogelijk te helpen?
“Bij deze baan is de combinatie van betrokkenheid en verstand van groot belang. Situaties kunnen complex zijn, waardoor je kennis uit een studie of werkervaring nodig hebt om tot de juiste oplossing te komen. Maar bij het werk komen ook veel gevoelens kijken waar je voorzichtig en begripvol mee om moet gaan. Ook sensitiviteit voor de situaties is dus geboden. Deze mix maakt het werk super leuk.”

Waarom heb je voor deze baan gekozen?
“Van jongs af aan wist ik al dat ik iets met mensen wilde doen. Later volgde ik de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Mijn expertise ben ik gaan toespitsen op het sociaal domein waar mijn kwaliteiten het beste van pas komen: eerstelijns hulpverlening en problemen die zich voordoen in het dagelijks leven. Toen er in 2013 een pilot startte van Sociaal Team in Gouda Noord had ik zin om daaraan deel te nemen. Het was een inspirerende tijd en ik ben dus niet meer weggegaan.”

“Zonder Present Gouda en hun vrijwilligers zijn moeilijke situaties voor mijn cliënten veel lastiger op te lossen.”

 

Welke rol speelt Present Gouda voor jou?
“Een belangrijke! Present Gouda helpt regelmatig bij cliënten die onvoldoende geld of helpende handen in hun omgeving hebben om toch hun huis of tuin op orde te brengen. Zonder Present waren dergelijke situaties veel lastiger op te lossen. Present Gouda helpt hulpbehoevenden écht een stap verder te komen. Maar vergeet ook de vrijwilligers niet die het harde werk uitvoeren! Zij hebben voor mijn cliënten al een inbouwkast gemaakt, een hele keuken vervangen, huizen geverfd en ik denk wel hectares laminaat gelegd. Het is prachtig om te zien dat deze mensen zich belangeloos inzetten voor een ander.”

Wat zie jij dat de Present projecten voor effect hebben op de hulpontvangers?
“Ik zie vaak dat er moed en hoop ontstaat. En rust, zodat andere problemen makkelijker weer zelfstandig kunnen worden opgepakt. Ook ontstaat er een effect van geven en nemen; sommige hulpontvangers bieden later aan om zelf ergens mee te helpen. Zo kwam ik laatst een oud-cliënt van mij tegen die vrijwilliger was geworden met iets waar zij weer goed in is. Dat is een mooi signaal dat iemand stappen heeft kunnen zetten.”

Dat lijkt op het sneeuwbaleffect.
“Ja, precies. In de samenwerking met Present zie ik ook dat dit ontstaat. Voor steeds nieuwe situaties kunnen we bij Present terecht. We worden steeds flexibeler. Bij sommige hulpvragen weet ik niet altijd zeker of het wel binnen het aanbod van Present valt, maar vaak komen we er uit en ontstaan er juist leuke out-of-the-box oplossingen. Het is dan ook fijn dat Present meedenkt aan de mogelijkheden. Er wordt goed afgestemd, voorbereid en overlegd. Cliënten vinden het team van Present ook prettig in de omgang.”

“Ik kwam later een oud-cliënt weer tegen en zij was zelf vrijwilliger geworden.”

 

Wat vind je belangrijk aan maatschappelijk bijdragen?
“Het belang van sámen dingen doen. Ik geloof dat je mág en kúnt bijdragen aan de kwaliteit van andermans leven. Dat kan om praktische dingen gaan, zoals inkomen of
huisvesting, of op sociaal/psychisch niveau, zoals zelfvertrouwen of relaties. En dat sámen tot oplossingen komen niet alleen fijn is voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Het geeft voldoening en het is tof om je talenten in te zetten voor een ander.”

Wat zou jij willen zeggen tegen mensen die twijfelen over het worden van vrijwilliger?
“Echt dóen en ervaar wat het is om voor een ander van betekenis te zijn. Ook met jouw talent, wat het ook is, kun je iemand helpen. Er is voor elk talent een vrijwilligersorganisatie.”

Wil je in contact komen met Present Gouda of Sociaal Team Gouda? Neem gerust contact met ons op.

Stichting Present Gouda
Bachstraat 3
2807 HZ Gouda
T. +31 (0) 6 442 565 10
E. info@presentgouda.nl
I. www.presentgouda.nl

Sociaal Team Gouda Nelson Mandela Centrum
Bernadottelaan 79
2806 JM Gouda
T. +31 (0) 88 900 4321
E. info@sociaalteamgouda.nl
I. www.sociaalteamgouda.nl

Lees meer...