Column van Wim

05-03-2019

Wim, één van onze trouwe en zeer actieve flexwerkers, schreef een column naar aanleiding van een project waarbij hij betrokken was. Voor een alleenstaande meneer werd er flink verschil gemaakt! Van bruine muren stappen maken naar een fris huis. Het is vaak confronterend wat er speelt achter de voordeuren. Het maakt indruk. Tof om er de helpende hand te kunnen bieden!

“‘Handen wassen”

Alle meubels zijn in het midden van de kamer gezet en overdekt met folie. In de hoek zit meneer zijn zware shagje te roken. Hij is een ervaren roker aan de wanden en het plafond te zien: donker gele oker met witte plekken waar schilderijtjes hebben gehangen.

Karel heeft de leiding. Zijn naam was in de Middeleeuwen ‘Keerl’. Floris de Vijfde werd toen “Der keerlen God’ genoemd. Zijn naam betekende ‘de vrije, de zelfstandige’. Mijn naam was in de tijd van de Germanen ‘Wilhelm’, wat zoiets betekende als: Wil bescherming. Een uitstekend koppel dus.

Karel heeft geen trap nodig en saust het plafond. Ik ben een stuk kleiner en plak de plinten af en saus de randen en hoeken. Meneer vertelt zijn trieste levensverhaal; bij stukjes en beetjes, want hij moet boodschappen doen en verschillende keren een korte wandeling maken.

Als ik op de trap sta en me aan de bovenpost van een deur wil vasthouden, glijden mijn vingers er vol vet af. Dan moet Karel naar het toilet. Nog voor hij de deur achter zich gesloten heeft, hoor ik hem twee keer doortrekken. Als hij weer naar buiten komt, zie ik dat hij ervan baalt dat hij zijn mondkapje was vergeten.

Na vijf uur was de klus geklaard. We krijgen een hand van een blije meneer. Beneden schudden wij elkaar ook de hand. Zeker weten dat we die thuis goed gewassen hebben!

Lees meer...