Meet & Eat
Maaltijd (Eat) – do’s & don’ts
U ontvangt vluchtelingen als gast in uw huis. Deze mensen komen uit een andere cultuur en zijn vaak nog maar vrij kort in Nederland. Hieronder vindt u een aantal do’s en dont’s rondom de maaltijd voor een geslaagde avond.
Wat kan ik mijn gasten aanbieden?
- Start bij aankomst bijvoorbeeld met een kopje thee, met op tafel wat koekjes en nootjes;
- We gaan ervan uit dat u een volwaardige warme maaltijd bereidt. Cultureel zullen de meeste vluchtelingen gewend zijn om 2 keer per dag warm te eten.
- Uit respect voor mensen met een moslimachtergrond is het gebruik van varkensvlees niet wenselijk;
- U kunt ervoor kiezen om de maaltijd al voor te bereiden, maar u kunt ook samen met uw gasten koken. Of misschien ook wel boodschappen doen;
- Welk eten? Kook vooral wat u lekker vindt, het is mooi als de mannen kennis maken met Nederlands eten. Kip met rijst is ‘veilig’, maar tegelijk iets wat ze al vaak te eten krijgen. Allemaal verschillende kleine gerechtjes is ook handig, dan kan iedereen proeven en kiezen wat hij wil. Als u ervoor kiest samen met hen boodschappen te doen, kun je ook vragen of zij misschien een (deel)gerecht willen bereiden. Dan kun je van elkaars culturen & smaken proeven!
- Kook niet teveel! Vluchtelingen blijken niet veel te eten;
- Alcohol aanbieden is niet gewenst en het is daarmee ook respectvol om zelf geen alcohol te drinken;
- Na afloop van de maaltijd kan er weer iets te drinken (b.v. thee of cola) worden aangeboden.
U bent in uw eigen huis. Houd uw gewone rituelen aan rond de maaltijd. Probeer ze ook uit te leggen aan uw gast. Het zou goed kunnen dat uw gast maar weinig eten en drinken van u aanneemt. Dit kan twee redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of uw gast verwacht dat u aandringt. In de Oosterse cultuur is het heel gewoon om 3 tot 4 keer te vragen of iemand iets wil drinken. Pas bij de 4e keer komt er een ‘ja’. U kunt ook aandringen met gebaren – ‘eet nog’ of ‘drink nog wat’, ook kunt u het gewoon voor hun op tafel zetten. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.