Nieuwe coördinator: Amo Draijer

18-05-2020

Sinds april 2020 heeft Stichting Present Heerenveen een nieuwe coördinator: Amo Draijer. Een gesprek met hem over Present in coronatijd en zijn drijfveren: “Present heeft mijn hart.”

 64 jaar is hij, getrouwd met Martha, vader en opa en woonachtig in Buitenpost. Present is hem niet vreemd: hij is al drie jaar coördinator bij Present De Wâlden (gemeente Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen) en werkzaam geweest als interim-coördinator bij Present Smallingerland.
“Present heeft mijn hart”, vertelt Amo. “Ik zie wat voor moois een Stichting Present teweegbrengt. Ik sta volledig achter de missie: het mensen leren omzien naar elkaar. Die missie past erg bij mij. Laat ik het zo zeggen: van Present krijg ik heel warme gevoelens.”

NL Zoekt
Amo’s achtergrond ligt binnen de ICT. “Ik heb daar jarenlang in gewerkt, onder andere bij een consultancybedrijf. Toen dat werk door de crisis steeds minder werd, raakte ik die baan kwijt. In diezelfde periode kwam NL Zoekt van de grond, een organisatie die kerken helpt met hun missionaire karakter. Daar werd ik projectleider.”

Sabbatical
Maar ook die baan raakte hij in 2013 kwijt. Twee weken daarvoor was ook zijn vrouw werkloos geworden. “We hebben samen de rest van het jaar een sabbatical gehouden. Wat wil God van ons? vroegen we ons af. Dit leidde ertoe dat we in 2014 missionair initiatief  Butterfly hebben opgericht. Het doel van Butterfly is om mensen te helpen die zoeken naar vriendschap en geloof.”
Amo raakte vervolgens betrokken bij de oprichting van Stichting Present De Wâlden in 2017. Hij werd de coördinator. En nu dus ook aan de slag in Heerenveen, waar hij erg veel zin in heeft: “Ik ben blij met het operationele team dat Present Heerenveen heeft. Ik heb alle vertrouwen in de samenwerking.”

Slaapbank
Amo heeft dus al drie jaar ervaring bij Present. Veel projecten heeft hij al langs zien komen. Op de vraag welk project indruk heeft gemaakt, vertelt hij over een van zijn eerste projecten: “Een man met een niet-aangeboren hersenletsel had van de woningbouw een nieuwe traplift gekregen. Prachtig, maar zijn slaapkamer boven was nog niet klaar. Zelf had hij niet de middelen en mogelijkheden deze kamer aan te pakken.

Toen een groep van Present langskwam, sliep hij daarom al 3(!) jaar op een slaapbank beneden. De vrijwilligers hebben toen de slaapkamer onder handen genomen: alles geverfd, een kast in elkaar gezet, laminaat gelegd. En als extraatje ook nog de achtertuin aangepakt.
De man was ontroerd: hij had tranen in zijn ogen. Later vertrouwde hij ons toe dat hij door dit project meer vertrouwen in mensen had gekregen. En dat omdat hij een paar dagdelen geholpen werd. Dat vond ik heel bijzonder.”

Present in coronatijd
Door het coronavirus is ook het werk van Present Heerenveen aangepast. “Gelukkig hebben we meteen kunnen omschakelen,” vertelt Amo. “De meerwaarde van Present is dat we al heel veel contacten hebben. Denk aan hulporganisaties, zorginstellingen en vrijwilligers. Wat ook helpt is dat Present al jaren gewend is om spontane, incidentele hulp van mensen te verbinden met tijdelijke noden. Die ervaring komt in deze tijd goed van pas.”

Er zijn oproepen gedaan voor hulpvragen en hulpaanbod. “We hebben afgelopen maand al een paar matches kunnen maken. Vrijwilligers hebben in hun eentje of samen – op gepaste afstand – een tuin voor iemand bijgewerkt.”
Over de toekomst van het helpen in groepen, de normale werkwijze van Present, maakt Amo zich geen zorgen: “Misschien kunnen we projecten opsplitsen in deelprojecten. Of voorlopig werken in kleinere groepen. Daar vinden we vast een creatieve oplossing voor.” Lachend: “Present is altijd heel creatief.”

Amo denkt dat de coronacrisis de samenleving verandert. “We gaan meer omzien naar elkaar. Er komt meer besef dat je belangrijk kunt zijn. Voor de ander, voor je omgeving. En ook voor jezelf. Een ander helpen versterkt je gevoel van ‘Ik ben zinvol’.”

Toekomst
Voor Present Heerenveen heeft Amo wel iets op zijn wensen/todo-lijst staan: “Dat er meer vrijwilligers komen, en dan vooral meer vanuit bedrijven. Een Presentproject is zó geschikt als bedrijfsuitje. Het is leuk om te doen, leerzaam en zinvol. Ga eens niet paintballen of zeilen – wat ook leuk is hoor – maar ga met een Presentproject bij iemand klussen of tuinieren. Met als afsluiting een barbecue. Je bent dan samen bezig met dat wat belangrijk is. Efficiënte teambuilding noem ik het. En voor bedrijven past dit mooi binnen het MVO, het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

Genieten
Voor Amo is het werken bij Present genieten: “Het is sowieso altijd genieten van de dankbare gezichten van de mensen die worden geholpen. En ook van de gezichten van de groep. Zij zien elkaar in andere context. Leren elkaar op een andere manier kennen. Dat is mooi om te zien. Een Presentproject werkt samenbindend.”