Vrijwilliger in Beeld: Helder Conceicao

05-06-2019

Helder Conceicao (34) is niet in Nederland geboren. Hij komt namelijk uit Angola (Afrika). Toen hij zestien jaar was kwam hij naar Nederland, omdat er oorlog was in zijn geboorteland. “Ik moest wennen aan het klimaat, de taal. Ik moest als een baby alles opnieuw leren”, aldus Helder. Hij kwam eerst op het OC terecht, een soort AZC voor jongeren. Later, op zijn achttiende, mocht hij naar het AZC.

Hoe vind je het hier in Nederland?
“Toen ik hier kwam vond ik gelijk de rust prettig”, vertelt Helder. Dat hij alles opnieuw moest leren was wel even wennen voor hem. Maar, hij leerde meteen al veel mensen kennen die in dezelfde omstandigheden verkeerden.

Hoe kwam je bij Present terecht?
“Via het CPB kwam ik bij Stichting Present terecht. Ik gaf drie dingen aan die ik graag wilde doen. Eén daarvan was chauffeur zijn.” Bij Present stond een vacature open voor iemand die de kleding uit de containers in Heerhugowaard, Langedijk en Zuid-Scharwoude wilde ophalen, en zodoende nam Helder deze taak op zich.
Nadat hij de kleding opgehaald heeft gaat het naar een opslagruimte, en vanaf daar wordt het opgehaald met een vrachtwagen. Een deel wordt gerecycled. Een ander deel wordt verkocht aan kringloopwinkels in Nederland, of gaat naar Derde Wereldlanden waar ze het zo hard nodig hebben!

Plezier
Helder geeft aan dat hij het belangrijk vindt om met plezier naar zijn werk te gaan. Over Present zegt hij: “De mensen bij Present kijken niet zozeer naar wie jij bent, maar naar wat jij kúnt. Ze kijken naar je kwaliteiten. Ik merk dat ik welkom ben en wordt geaccepteerd bij de anderen. Dat is best fijn, en geeft een goed gevoel!”

Lees hier meer over de kledinginzameling.