Vrijwilliger in beeld: Hans Falke

24-08-2019

Vrijwilliger Hans Falke (67) zet zich al een half jaar in voor Present. Rond januari dit jaar meldde hij zich aan. Op de vraag hoe hij het werk bij Present vindt zegt hij voor de grap: “Afschuwelijk!”

Klusprojecten
“Ik heb twee keer met een klus meegedaan, dat vond ik heel erg dankbaar werk!!” vertelt Hans. Hij vervolgt: “Er zijn mensen in de maatschappij die wegvallen, en door omstandigheden in moeilijkheden zitten. Sommigen kunnen er niet zelf uit komen. Als je iets voor die mensen kunt doen vind ik dat goed.”

Steunen
Hans kluste onlangs mee bij een hulpontvanger in Heerhugowaard, en vertelt hierover:
“Je kunt zo n hulpontvanger alleen al helpen door simpelweg zijn huis op te knappen. Zoals het plafond witten en behangen. Dit geeft hem weer een duwtje, en de kans om zijn leven weer op te pakken. Het is mooi als je mensen die de bodem bereikt hebben, omhoog kunt trekken, een hand kunt geven. Daardoor krijgen ze weer wat perspectief.”

Helpen & musiceren
Hans is van mening dat één van de dingen die het leven zin geven, het helpen van je medemens is. Dit doet hij niet alleen als klusvrijwilliger, maar ook geeft hij taallessen aan mensen die Nederlands willen leren.
Ook musiceert hij regelmatig, in het verleden speelde hij in een bandje. “Ik heb altijd muziek gemaakt. Sinds een paar jaar ben ik met pensioen. Ik heb nu meer tijd om muziek te maken. Als je achter de geraniums gaat zitten en niks doet, ga je binnen de kortste keren dood!”
Vrijwilliger Hans houdt duidelijk niet van stilzitten. “O ja, ik houd ook nog van reizen en ga regelmatig op pad, én ik doe aan tai chi”, voegt hij nog toe.

Zijn inzet is altijd voor de volle 200 procent. Zowel bij de tai chi oefeningen als bij de Presentklussen.


Soms gaat er wel eens een streekje verf verkeerd; dan krijgt hij onmiddellijk op z’n kop van de projectleidster: