Gezin aanmelden voor Let’s meet in de buurt
Je geeft begeleiding aan een gezin en helpt hen stap voor stap aan hun problemen te werken. Misschien heeft het gezin daarnaast behoefte aan informele ondersteuning van een ander gezin dat alles goed op de rit heeft en wat tijd en aandacht te bieden heeft om iedere maand iets leuks met jouw gezin te ondernemen of om bij te springen waar nodig.
Present Hilversum heeft contact met vrijwillige gezinnen die ruimte hebben om met een ander gezin op te trekken via ons laagdrempelige traject Let’s meet in de buurt: buurten met gezinnen.
Criteria voor aanmelding van een gezin:
- Het ontvangende gezin heeft onvoldoende mogelijkheden om zelf de nodige ondersteuning te realiseren. Denk hierbij aan onvoldoende geld, netwerk en/of gezondheid.
- Er is geen sprake van zware problematiek als verslaving of heftige psychiatrische stoornissen
- De inzet van het vrijwilligersgezin heeft een duidelijke meerwaarde voor het hulpverlenings- of zorgtraject.
- Het gezin staat open voor contact met een vrijwilligersgezin van Let’s meet in de buurt.
- In de praktijk ga jij als hulpverlener, samen met de project coördinator van Stichting Present, het vrijwilligersgezin en het ontvangende gezin een traject aan. Daarin breng jij als hulpverlener niet alleen het ontvangende gezin in, maar ben je ook beschikbaar voor eventuele ondersteuning tijdens het traject. Gedurende een jaar ben je betrokken bij deze match.
Wie zijn de ‘Let’s meet in de buurt’ vrijwilligers?
Bij Present melden gezinnen zich aan die die willen omzien naar andere mensen. Ze willen graag wat voor een ander gezin betekenen door een deel van hun tijd en aandacht te delen en daarmee hun leven en dat van hun kinderen te verrijken.
De vrijwilligersgezinnen hebben een uitgebreide intake gehad en beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag.
Het aanbod van de vrijwilligers is voor Present het vertrekpunt. Onze vrijwilligers geven aan naar welk soort gezin hun voorkeur uitgaat (eenouder gezin, gezin met migratie achtergrond, jonge kinderen, oudere kinderen etc) Na een ingediende hulpvraag gaat Present niet actief gezinnen werven maar gaan we kijken of we mogelijke matches kunnen maken met vrijwilligers gezinnen die zich hebben aangemeld. Is dit niet zo, dan brengen we de ingediende hulpvraag onder de aandacht als er zich passende vrijwilligersgezinnen aanmelden. Houd er dus rekening mee dat er niet (altijd) meteen aan je hulpvraag kan worden voldaan.
Werkwijze
- Je kunt het gezin aanmelden via het aanmeldingsformulier.
- Als dit formulier bij ons binnenkomt, wordt contact met je opgenomen om te inventariseren of het gezin past binnen het project Let’s meet in de buurt.
- Wanneer er een match met een vrijwilligersgezin op papier lijkt te zijn, wordt er contact met je opgenomen.
- Als alle partijen ervoor open staan, wordt er een matchgesprek gepland. Tijdens het matchgesprek maken de (contactpersonen van de) gezinnen kennis met elkaar, worden afspraken gemaakt en verwachtingen uitgesproken. Gezinnen hoeven niet gelijk in dit gesprek aan te geven of ze het contact aan willen gaan. Dat kan in de week erna. Het is belangrijk dat het klikt tussen de gezinnen. Beide partijen mogen aangeven of ze het zien zitten verder te gaan
- Als er een match is, worden gegevens uitgewisseld en trekken de gezinnen voor een jaar iedere maand een paar uurtjes met elkaar op.
- Aan het eind van het jaar (en indien nodig tussendoor) evalueren we met elkaar het traject. Daarna stopt de begeleiding, maar in sommige gevallen groeit er een blijvend contact uit.
Wat kun je van Present verwachten?
Voorafgaand aan het traject:
- Screening en instructie van de vrijwilligersgezinnen
- Tot stand brengen van de juiste match
- Organisatie van en aanwezigheid bij het matchgesprek
- Contactpersoon tussen jou en het vrijwilligersgezin
Tijdens het traject:
- Begeleiding en aanspreekpunt van het vrijwilligersgezin
- Contactpersoon tussen jou en het vrijwilligersgezin
Na het traject:
- Organisatie van de eindevaluatie van de match, waarin de effecten en de samenwerking besproken worden
Wat Present van jou als hulpverlener verwacht
Voorafgaand aan het traject:
- (telefonisch) Kennismakingsgesprek
- Aanwezigheid en medegespreksleider tijdens het matchgesprek
Tijdens het traject:
- Aanspreekpunt voor het vraaggezin
- Waar nodig ondersteuning van/sparren met project
- Aanwezigheid en medegespreksleider bij de eindevaluatie
Aanmelden vraaggezin
Wil je een gezin aanmelden? Neem contact met ons op of meld je vraaggezin via onderstaande knop meteen aan: