Gezinsvrijwilliger worden?
Iedereen kan Let’s meet gezinsvrijwilliger worden! Je hoeft geen professional of superouder te zijn om er voor een ander te kunnen zijn. Het enige dat je nodig hebt is een groot hart en als gezin eens per maand wat tijd en ruimte in je agenda om iets voor een ander te betekenen.
Iets betekenen voor een ander kan gewoon en juist in je eigen buurt. Als gezinsvrijwilliger ga je iedere maand samen met (een deel van) je eigen gezin één keer iets leuks doen met een gezin dat wel een lichtpuntje kan gebruiken. Op deze manier leren jullie elkaar op een ontspannen manier kennen en wordt er wellicht een band opgebouwd die verder kan reiken dan de maandelijkse ontmoeting.
Werkwijze en begeleiding
Nadat jij via het aanmeldformulier contact met ons hebt opgenomen, gaan we je bellen om een afspraak in te plannen voor een kennismakingsgesprek bij jullie thuis. Tijdens dit gesprek bespreken we wat er van jullie verwacht wordt, hoe wij jullie gaan begeleiden én vooral wat jullie eigen wensen zijn: hebben jullie een voorkeur voor een eenouder gezin? Een gezin met een migratie achtergrond? Een gezin met jongere kinderen of liever pubers? Wat zijn jullie interesses?
Als jullie na dit gesprek besluiten door te willen gaan in het traject vragen we een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor jullie aan.
Daarna gaan we in overleg met betrokken hulpverleners kijken of er vraaggezinnen zijn die bij jullie passen en in dat geval koppelen we jullie aan elkaar.
Vervolgens wordt er een matchgesprek gepland. Bij dit gesprek zijn een medewerker van Present en de betrokken hulpverlener van het andere gezin ook aanwezig. Jullie maken kennis met het andere gezin, verwachtingen worden gedeeld en mogelijk afspraken gemaakt. Jullie hoeven niet gelijk in dit gesprek aan te geven of jullie het contact aan willen gaan. Dat kan in de week erna. Het is belangrijk dat het klikt!
Als het een match is, wisselen we gegevens uit en trekken jullie voor een jaar met het andere gezin op! Present begeleidt jullie in het traject met:
- een ‘toolkit’ waarin je een overzicht vindt van subsidies en andere regelingen waar het vraaggezin mogelijk niet van op de hoogte is maar wel mee geholpen kan zijn.
- Een activiteitenkalender met ideeën voor (gratis) uitjes en activiteiten.
- Regelmatig een telefoontje om te horen hoe het gaat. De hulpverlener van het vraaggezin blijft ook betrokken tijdens het hele traject.
.Aan het eind van het jaar (of indien nodig tussentijds) evalueren we met elkaar het traject. Hierna stopt de begeleiding vanuit Present. Na de eindevaluatie kan het zomaar zijn dat het contact tussen jullie en het andere gezin vanzelfsprekend is geworden en jullie het contact op jullie eigen manier voortzetten. Ook is er uiteraard de mogelijkheid om na een jaar afscheid van elkaar te nemen
Lijkt gezinsvrijwilliger worden je een mooie manier om iets te betekenen voor een ander gezin? Neem dan Contact met ons op of meld je via onderstaande knop direct aan: