Pieter Zandt in actie 5 november

12-12-2019

Dinsdag 5 november mochten leerlingen van VWO 4 van de scholengemeenschap Pieter Zandt de handen uit de mouwen steken. ’s Morgens waren er op verschillende plekken in Kampen twaalf projecten geregeld door Present. Bij vier daarvan ging het om sociale projecten, waarbij de jongeren bijvoorbeeld oudere mensen bezighielden. Het voordeel op deze herfstdag was dat je dan binnen bezig kon zijn.

De andere projecten waren vooral buiten. Een tuin netjes maken, een grote hoeveelheid rommel opruimen, wat klussen enz. Van te voren was er meegedeeld niet al te nette kleren te dragen, want in een modderige tuin blijf je echt niet schoon. Toch zagen de meeste leerlingen er netjes uit, wat hen niet tegenhield om er flink tegenaan te gaan. Witte schoenen mochten daarbij verkleuren, modder kun je wel weer uit kleren wassen. Sommigen hadden de gevraagde werkhandschoenen bij zich en Present medewerkers vulden dat hier en daar aan.

Soms schrik je wel even als je merkt hoe nodig het is dat mensen geholpen worden. Als een cliënt zelf niet in staat is een huishouden bij te houden of een tuin mooi te maken is het heerlijk om zo’n dag geholpen te worden. En degenen die nog wel wat kunnen, maar het overzicht missen, krijgen door de hulp net het steuntje in de rug dat ze nodig hebben.

We zoemen even in op een project, waarbij de bewoner van een huis zoveel spullen gespaard had, dat het hoog tijd werd om op te ruimen. Vijf meiden en één jongen gingen aan de slag. De bewoner en een vriend hielpen volop mee, sterker nog, de zolder was al leeggehaald en er stond al een goedgevulde aanhanger klaar. De begeleidende docent ruilde zijn auto met trekhaak voor een uitstekende fiets, zodat hij zich naar verschillende projecten kon verplaatsen en een medewerker de ritten naar de stort kon verzorgen. Ook een stagiaire van de welzijnsorganisatie hielp mee. De leerlingen werkten zich in het zweet door alle rommel naar de weg te slepen en om de beurt mochten ze mee naar de stortplaats op het industrieterrein. Een belevenis op zich, de volle kar wegen, alles in het juiste vak werpen en daarna weer wegen. Bij de balie een formulier halen voor de stortkosten. Vijf tripjes waren er nodig om alles te verwerken. Na afloop  waren de jongeren een ervaring rijker en was de bewoner blij en opgelucht, zijn tuin was vrijwel leeg en alle nutteloze spullen lagen niet meer in de weg.

Bij alle projecten bedankten de Present medewerkers de scholieren voor hun inzet en kon iedereen op school een lekkere snack gaan halen. De leerlingen mochten daarna lekker gaan sporten, Present kon een mooie morgen evalueren. Meer dan honderd mensen in touw, waarvan achtentachtig gemotiveerde leerlingen. De samenwerking met Pieter Zandt docenten en de inzet van de groepen leerlingen was uitstekend en voor herhaling vatbaar.

 

De MIX bedankt de jongeren van Pieter Zandt