Vrijwilliger voor het voetlicht

12-07-2019

Present kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Hoe is het om als vrijwilliger via Present actief te zijn?

“Altijd zijn de hulpvragers blij verrast dat we in een ochtend zoveel werk kunnen verzetten waar ze zelf niet aan toe kwamen, of steeds meer tegenop gingen zien.

Al met al ben ik blij dat ik dit dankbare werk ben gaan doen en stimuleer mensen, die denken dat Present wat voor hem of haar is, zich aan te melden.”

Dit zegt Otto Veenstra, klusser in hart en nieren en lid van het Flexteam van Present Meppel. Lees hieronder het verhaal van Otto.

“Het is al jaren geleden dat ik via een collega hoorde van de stichting Present.  Hij woonde in Zwolle en vertelde dat hij één keer per jaar met een aantal buurtgenoten een dag besteedde aan een klus voor deze stichting. Praktisch werk in dit geval. Ik vond het leuk om dat te horen van een collega die nou niet echt een fan van klussen is.

Nou ben ik wel een klusser en ik kan ook van alles, zolang het maar geen gepruts met elektriciteit is.  Toen ik mijn pensioengerechtigde leeftijd had bereikt heb ik me afgevraagd wat ik nog meer zou kunnen doen, dan vaker op vakantie gaan of thuis en bij de kinderen klussen. Ongeveer 3 jaar geleden heb ik, ook doordat Present Meppel regelmatig om vrijwilligers vroeg, me aangemeld.

Ik ben bijna 40 jaar schade-expert geweest en heb in dat werk altijd veel contacten gehad met allerlei mensen, zowel in zakelijke als in privé situaties. In dat werk zie je ook vaak binnen gezinnen dat er sprake is van achterstallig onderhoud in huis en tuin. Allerlei oorzaken kunnen daaraan ten grondslag liggen.

Ik ben bij Present opgenomen in de zogenoemde Flexgroep, bestaande uit c.a. 15 vrouwen en mannen die wisselend beschikbaar zijn. Inmiddels heb ik mee mogen doen met  een stuk of 20 klussen.

We doen van alles: schilderen; behangen; schoonmaken; opruimen; verhuizen; tuinieren. Ik kan zeggen dat het elke keer als we iets gaan doen een plezier is om met elkaar en met de hulpvragers een klus te klaren. Ik zeg vaak tegen de hulpvragers: “ We proberen er een feestje van te maken”. Alle vrijwilligers doen het graag en dat maakt ook dat je op elkaar ingespeeld raakt. Er zijn mensen bij die ik wel kende, maar niet zoals ik ze nu ken. Het is dus ook goed voor je eigen contacten.

Altijd zijn de hulpvragers blij verrast dat we in een ochtend zoveel werk kunnen verzetten waar ze zelf niet aan toe kwamen, of steeds meer tegenop gingen zien.

Al met al ben ik blij dat ik dit dankbare werk ben gaan doen en stimuleer mensen, die denken dat Present wat voor hem of haar is, zich aan te melden.

Ook meedoen als vrijwilliger bij Present Meppel of met een groep? https://stichtingpresent.nl/meppel/hoe-werkt-present/voor-vrijwilligers/